Nu prea am timp sa ma lungesc prea mult asa ca o sa zic cateva cuvinte ca sa putem trece mai departe.
Ordet. Cred ca-i unul din cele mai bune filme pe care le-am vazut, desi dupa tema sa ar parea putin ciudat ca m-a atras atat de tare. Spre deosebire de Tarkovski, Dreyer merge mult mai direct pe tema credintei si o face cu o anumita inocenta. Filmul mi-a placut mult, inclusiv finalul pe care l-am luat ca atare in ciuda modului in care vad eu lucrurile.
The World of Apu. Inca un film care m-a impresionat. O drama simpla, nimic diferit in poveste daca o privim de la distanta, nimic care sa zica ca povestea asta e diferita de multe altele. Diferenta o face insa modul in care e redata si nu ma refer la mijloace cinematografice extraordinare de imagine. Cand il vezi filmul pare atat de uman, si sentimentul asta se amplifica daca ii stii si istoria personajului din celelalte doua parti.
Ghost Dog. Asta m-a amuzat cel mai tare din putinele filme ale lui Jarmush pe care le-am vazut. Poate nu e considerat cel mai bun, dar mie Dead Man si asta mi-au placut mai mult decat Down by law si Stranger than paradise (singurul care nici nu mi-a placut). La fel ca in Dead Man si aici e acelasi umor absurd, dar inteligent, doar ca aici e ceva mai abundent. M-a captivat deja de la premisa: un negru gras din cartier care citeste Calea samuraiului si creste porumbei e un asasin platit.
Imi pare rau ca trebuie sa mearga doar unul. De data asta toate filmele mi-au placut foarte mult si as mai fi vrut sa-i vad in continuare pe toti in turneu, dar am sa votez cu Dreyer.
LE: Ma bucur ca pana la urma rezultatul n-a depins doar de mine, mai ales ca nu le-am facut deloc dreptate filmelor prin comentarii...
|