Thread: Arta gătitului
View Single Post
Old 03 Jan 2012, 20:18   #986
anaemona
Guru

anaemona

MariaMona, linistita poti sa pui absolut ce combinatii vrei. Eu deja am testat nuci obisnuite cu ciocolata alba si sint la fel de buni si am testat si diverse feluri de faina, the sky is the limit

Scriu reteta asa cum am gasit-o, n-am gramaje.

1 cup = 250 g din cite stiu eu. Eu am masuratori de 1 cup, 1/2 cup, etc., banuiesc ca se gasesc si in Romania.

1 si 1/4 cup faina
1/2 lingurita baking soda (= bicarbonat de sodiu)
1/2 lingurita sare
1/2 cup unt (cred ca am pus ceva mai putin, 100 g dupa ochi) - se incalzeste ca sa devina cit mai soft
1/2 cup zahar. Doar la primele 2 transe am pus atit, apoi am redus la jumate, iarasi nu pot spune exact cit am pus pentru ca am folosit din ala brun care era tare ca piatra si am pus o gogoloaie pe care m-am chinuit s-o sfarim cu cutitul. Intre timp am citit pe internet cum sa pastrezi zaharul sa nu se intareasca se pune o bucata de piine in punga, eu o sa pun 1/4 cup de zahar data viitoare, sint destul de dulci de la ciocolata alba care e f. dulce.
1 ou
1 lingurita praf de vanilie
3/4 cup ciocolata alba - taiata bucatele
1 cup nuci - se poate si mai putine, eu n-am masurat 1 cup niciodata, in functie de cite am avut si cite portii vroiam sa-mi iasa asa le-am pus.

Se amesteca faina si restul prafurilor intr-un castron.
Separat in alt castron se bate oul, zaharul si untul cu mixerul pina se face o compozitie cit mai spumoasa
Faina si prafurile se incorporeaza in cealalta compozitie in asa fel sa nu se faca gogoloase.
La sfirsit se adauga ciocolata si nucile.
Se lasa la frigider 10 minute. Se modeleaza cind e rece.
Compozitia finala trebuie sa fie ceva care se poate modela in mina, sa nu fie nici prea uscata, nici prea intinsa. Coca trebuie sa nu se lipeasca de mina cind o modelezi. Daca e prea moale mai pui faina cite putin pina ajungi la consistenta. Prea tare nu mi s-a intimplat sa fie.
Se modeleaza cite un bol si se preseaza apoi sa aiba 1-1.5 cm. Cu cit sint mai grosi biscuitii se pastreaza mai moi.
Se preincalseste cuptorul la 150 C / 300-325 F
Se pun biscuitii pe hirtie cerata in tava, nu trebuie unsa hirtia, nu se prind.
Coptul e cu schepsis. Prima transa a fost arsa pe fund pentru ca am avut preincalzire la 350 F 12 minute, asa scria reteta.
Eu am 2 rezistente la cuptor, una sus, una jos. Ca sa nu se arda am alternat 3 minute am copt cu foc de jos, 3 minute cu foc de sus, etc. timp de 12 minute. Asta trebuie testat in functie de cuptor. Se pot lasa si sub 12 minute daca cuptorul arde prea tare.
Se scot si se pun la racorit pe o farfurie sau rack special un minut, dupa care se pun intr-un vas cu capac, preferabil sticla, nu plastic, pentru ca sa se pastreze moi.
Se maninca inainte sa se raceasca complet
Si-am incalecat pe-o sa si v-am spus reteta. Credeti-ma ca dureaza mai putin sa-i faci decit sa scrii cum se fac