Originally Posted by contlacinemagicieni:
De ceva vreme m-am convins ca analogiile dintre viata si jocul de sah nu prea stau in picioare. Sahul nu e altceva decat set rigid/rece de reguli, pe cand viata, in cea mai mare parte, consta in abateri de la reguli, in depasirea lor.
|
Joc sah de pe la 8 ani (doar de placere desi am jucat o perioada la profesionisti) si iti spun ca eu nu am respectat nici o tactica pe care profesoara mi-a spus-o. Am deformat realitatea jocului si am modelat-o dupa stilul meu pentru a putea sa joc sah. Esti sortit esecului (ca si jucator de sah) daca nu poti sa te adaptezi , sa profiti si sa "fraieresti" adversarul prin "cadouri". Din cate stiu eu strictetea nu asigura evolutia , chiar si in armata exista indulgenta sau exceptii. Sahul are la baza niste reguli , ca orice alt joc , dar ele sunt baza pentru ceea ce tu vrei ca jocul sa iti ofere.
Viata , e prea vag conceptul ca sa zic ceva aici . Viata e aer , e apa , e paine e vodka

Viata e tot ce iti place si urasti , e tot ce vrei si nu ai...esti tu in momentul in care te gandesti la "viata". Viata nu e noroc sau reguli , viata e ceea ce tu iti faci cu mana ta. "Noroc" nu exista pentru ca "norocul" implica probabilitatea , iar probabilitatea implica existenta unui sistem de reguli si valori care sa aplice efectele de "noroc" , asa numita "Soarta". Omul e inainte de toate o persoana rationala !
Imi cer scuze pentru aceasta remarca dar comparatia magicianului sah-viata nu mi s-a parut fondata . Viata este sa existe pe baza unor reguli pe care orice om le are , nu ma refer la Stat ci ma refer la regulile auto-impuse de fiecare persoana cognitiva si rationala de pe aceasta planeta (cum ar fi : ma leg mai intai la siretul de la piciorul drept , apoi cel de la piciorul stang).
Stiu ca nu respecta regulile jocului (exista deja o recomandare) dar recomand : Shall we dance ?
Punctez la el un joc minunat al actorilor desi in locului lui J. Lo as fi preferat-o pe Cate Blanchett /Julia Roberts. Povestea in sine e superba.
Nu am nimic de reprosat.
Toate cele bune , Daniel