Thread: Woody Allen
View Single Post
Old 27 Dec 2011, 16:09   #28
zeno.marin
Senior

zeno.marin

Plagiatorul neprins e cineast cinstit...

Originally Posted by Mercutio:
Originally Posted by zeno.marin:
"Nu pot asculta atat de mult Wagner, stii? Incep sa simt nevoia sa cuceresc Polonia"...
Iata genul de dialoguri care te ung la suflet ...

am fost putin dezamagit sa aflu ca replica nu-i apartine. apare intr-un roman numit Gravity's Rainbow de Thomas Pynchon:"A person feels good listening to Rossini. All you feel like listening to Beethoven is going out and invading Poland."
si l-am mai prins cu una de-a lui Groucho Marx, nu mai retin care.
oricum, asta nu scade cu nimic din valoarea si originalitatea lui Woody.
ce bine ar fi daca ar mai exista cativa ca el.

Necunoasterea paternitatii reale a unor panseuri/citate in esenta dovedeste doar ignoranta spectatorului (care nu sufera din acest motiv si se bucura "oblivious" la fel de mult cand le aude vizionand filmul respectiv, cum s-ar bucura dand peste ele in cartea de provenienta). In fond in cate filme nu sunt folosite citate din carti celebre, din istorie, religie sau... din alte filme chiar?
Cred ca Woody Allen nu-si revendica respectivele cugetar, pentru simplul motiv ca nu e nevoie. Cine se prinde bine, cine nu, il va cita in mod eronat... Filmul per ansamblu este cel care trebuie sa fie original, si in mare masura este. De remarcat ca parodierea altor filme poate da nastere unei chestiuni originale deopotriva.
Revenind putin la "parafrazarea" in cauza, varianta "Wagner" (vs. Roselini) a ideii formulate mi se pare mai sugestiva in contextul ideii exprimate.
zeno.marin is offline   Reply With Quote sendpm.gif