View Single Post
Old 25 Dec 2011, 20:13   #11
Federico
Snob Elitist
 
Federico
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 1,579
Windom, tu despre trivia-litatile alea stii cumva din "Herzog on Herzog"? Am citit si eu cartea (prima carte pe care am citit-o anul asta as a matter of fact ) si m-am uitat un pic peste segmentul in care este discutat filmul de fata inainte de vizionare, fiindca nu mai tineam minte mare lucru (decat ca intervievatorul era de parere ca e una din reusitele vizuale supreme ale lui H.) si vroiam sa stiu la ce sa ma astept mai exact. Si tot aici, ca o chestie amuzanta, mi-a alunecat privirea un pic la vale si am (re)dat la inceputul capitolului urmator chiar de numele lui Tarkovski in contextul opiniei lui Herzog despre el: Figures like Tarkovsky have made some beautiful films but he is, I fear, too much the darlings of the French intellectuals, something I suspect he worked a little bit towards. ... Isn't that fucked up?
Cat despre impresia mea despre film, nu m-a urcat pe pereti de extaz, ca s-o pun eufemistic. De fapt chiar ma asteptam ca filmul sa fie slab (data fiind nota de pe imdb - da, stiu... ) si nici n-aveam de gand sa-l vad, insa ce m-a convins in cea mai mare parte a fost aflarea faptului ca filmul e pe lista de favorite a lui Ebert (da, stiu...). Sunt de acord cu prezumtiile de picturalitate deosebita (scena fastforwardata cu fluviul de ceata care scalda crestele muntilor e minunata... si hipnotica, da) insa mi s-a parut cam disjointed masa filmului, substructurata - reteaua neuronala a scenelor nu e suficient de prolifica pentru a emana o constiinta filmica solida, daca vreti asa... Un alt lucru pe care l-am inghitit au fost actorii. Chiar daca stiam ce a intentionat Herzog sa faca, n-am reusti sa plasez stranietatea de zombie in care le cufunda Herzog fizionomiile intr-un contex diegetic (scuzati cuvantul ) care sa-mi suspende reluctanta. Am observat - si gustat intrucatva - staticitatea seaca a multora din tablouri si a montajului ce le uneste, care-mi inspira un aer asa, de teatrul absurdului. Sunt de acord iarasi cu aura de nelumesc a povestii, care se regaseste de altfel in multe din filmele neamtului (poate si datorita predilectiei sale de a calatori in timp cateva secole pentru a-si intocmi nazbatiile, si a excentricitatii sale anti-intelectualiste si, la modul fanatic chiar, pro-naturaliste) - aspectul asta (nelumescul) culimneaza in singura scena care mi s-a parut cu adevarat epica, ultima. Extraordinara locatie descoperita, cu atat mai admirabila cu cat te gandesti ca realizatorii nu-si permiteau carja cgi-ului la vremea respectiva; iar cadrul luat din interiorul barcii asaltata de tumultul oceanului de un albastru violent de negru e din categoria celor de-rasuflare-taietor.

Originally Posted by aniela07:
In Offret mi-au placut dialogul filosofico-spiritual [...]

Dar, in afara de unele replici si de scena plutirii deasupra patului, nu stiu daca voi mai ramane cu ceva din filmul acesta peste niscaiva timp.
Oau, felicitari! Ai pus ochii pe cel mai neinteresant aspect al filmului

...cand tu trebuia sa n-ai ochi (si-o ureche) decat pentru chestii precum spargerea vasului cu lapte sau pendularea turmei de caprite behainde prin fata casei vrajitoarei...
(glumesc, you know that, nu? Nu pot sa nu-ti respect opinia. )
__________________
“The goddam movies. They can ruin you. I'm not kidding.”

Last edited by Federico : 25 Dec 2011 at 20:22.
Federico is offline   Reply With Quote sendpm.gif