View Single Post
Old 05 Dec 2011, 11:47   #3
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Mda, foarte tare meciul de saptamana aceasta. Nu o sa imi fie foarte usor sa aleg intre cele trei filme. Primul instinct imi zice sa votez cu "Naked", dar cred ca mai am nevoie sa cuget un pic. Cateva cuvinte despre celelalte doua filme, intre timp, care imi sunt mai proaspete in memorie:

Shadows
Primul film al lui Cassavetes este un portret al societatii new-york-eze in ajunul anilor '60, care vor aduce revolutia sexuala si schimbarea statutului minoritatilor. "Shadows" este unul dintre primele filme care prezinta o relatie intre un barbat alb si o negresa intr-un mod realist si este o critica dura a rasismului si prejudecatilor. Lasand acestea la o parte, filmul se remarca prin coloana sonora care evoca excelent epoca si stilul improvizational al interpretarii. Dar Cassavetes stie exaxct unde vrea sa duca filmul si ii reuseste foarte bine, chiar daca realizarea este usor rough around the edges.
Ceea ce imi place cel mai mult la el este faptul ca este un film cu adevarat independent (spre deosebire de asa-zisele indie-uri de astazi, finantate sau macar distribuite demarile studiouri si cu cel putin un star in distributie, care isi face eventual canonul pentru salariul gras pe care l-a primit ca sa apara in partea a treia a blockbuster-ului care l-a facut celebru sau macar bogat). New-York-ul pare sa fie mediul propice pentru acest tip de cinema, iar "Shadows" si restul filmelor lui Cassavetes au fost start-ul unui val care ni i-a dat, printre altii, pe Scorsese, Ferrara, Spike Lee; un val care continua si in ziua de astazi, cu miscarea asa-zisa mumblecore, fratii Safdie etc.

Taste of Cherry
Aici lucrurile sunt mai simple, apoi devin mai complicate. Personajul principal vrea sa se sinucida si se plimba cu masina incercand sa recruteze un ajutor. Primii doi pasageri pe care ii ia, un soldat si un seminarist, refuza sa il ajute, dar al treilea, un batran taxidermist, accepta. Si omu nostru merge sa se sinucida, dar in loc de deznodamant avem o bizara secventa de vreo zece minute, care prezinta imagini video de la filmari, in care Kiasrostami da indicatii actorilor si echipei. Adjani, presedinta a juriului de la Cannes, este extaziata si ii da lui Kiarostami la Palme d'Or. Din juriu face parte si Mike Leigh... Awkward...
Imi place filmul foarte mult, dar nu sunt sigur daca il inteleg. Este un film despre viata pur si simplu, dar si despre ce te poate impinge sa iti iei viata. Banuiesc ca meseriile celor trei personaje nu sunt alese la intamplare si Kiarostami probabil face un statement politic sau macar isi exprima dezamagirea fat de institutii ale statului iranian - Armata si Biserica (sau cum se numeste aceasta din urma). Nici oamenii de stiinta nu ies prea bine, fiind reprezentati de un taxidermist care accepta sa primeasca bani pentru a-l eutanasia pe eroul nostru. Oricum, nu vrea sa speculez prea mult. Imi place cum este filmat "Taste of Cherry", imi place pacing-ul filmului (o lentoare apasatoare, dar nicidecum plictisitoare), imi place faptul ca motivele personajului principal sunt ambigue si nu stim prea multe despre acesta si apreciez curajul de a executa un astfel de final.
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif