Sergiu Nicolaescu, la Academia Română din Roma
Sergiu Nicolaescu, unul dintre regizorii români din generaţia veche, a fost premiat pentru întreaga sa carieră sâmbătă, 19 noiembrie, la Roma, în cadrul Festivalului de Filme Mediteraneene MedFest, unde România, Egiptul şi Tunisia sunt invitate de onoare. Prezentarea unui colaj din filmele acestuia le-a trezit emoţii chiar şi italienilor. Organizatorii italieni ai celei de-a 17-a ediţii a Festivalului de Film MedFest, în desfăşurare la Roma până pe 27 noiembrie, au decis împreună cu organizatorii români ai secţiunii ProCult Cinemafest să-i acorde premiul pentru întreaga carieră lui Sergiu Nicolaescu. Sâmbătă seara, într-o atmosferă de sărbătoare la Auditorium Della Conciliazione din Roma, regizorul român a fost aplaudat de un public numeros. Pentru Adrian Grigor, directorul administrativ al organizaţiei ProEvent, Sergiu Nicolaescu reprezintă un simbol al copilăriei lui, petrecute în România. "Am fost surprins să cunosc o persoană simplă şi cu o aură simbolică. La premiere, am fost foarte emoţionat şi mândru că am participat la organizarea festivalului", a mărturisit Adrian Grigor pentru Agerpres. Prestigiosul premiu i-a fost conferit lui Sergiu Nicolaescu de actorul Omar Sharif, invitat special în cadrul aceluiaşi eveniment. Sharif, cunoscut în Italia pentru filmele sale alături de simbolul cinematografiei italiene Claudia Cardinale, s-a declarat onorat să-l premieze pe regizorul român. "Din punct de vedere istoric, Sergiu Nicolaescu reprezintă România peste hotare şi este un lucru pozitiv că italienii au cunoscut şi un alt aspect al cinematografiei româneşti, dincolo de regizorii tineri care s-au afirmat la festivalurile internaţionale. Totuşi, eu consider că premiul este mai mult românesc, dorit de acea generaţie de imigranţi nostalgici", a explicat pentru Agerpres Horia Corneliu Cicortaş, preşedintele Forumului Intelectualilor Români din Italia.
Sergiu Nicolaescu a fost premiat şi duminică, într-un cadru restrâns la Academia Română din Roma, de juriul festivalului ProCult Cinemafest. ProCult Cinemafest a luat naştere în urmă cu trei ani din intenţia de a face cunoscute filmele româneşti la Roma. Anul acesta, festivalul cinematografiei româneşti a devenit parte integrantă a Festivalului de Filme Mediteraneene MedFest din capitala Italiei. Proiecţia documentarelor româneşti s-a mutat din sala de conferinţe a Academiei Române din Roma, la Casa del Cinema (în Parcul Villa Borghese) şi la Auditorium della Conciliazione. Din juriul românesc fac parte Dan Chiorean, actor al Teatrului Naţional din Cluj Napoca, regizorul Marian Crişan, actorul Adrian Păduraru şi directorul Centrului Naţional al Cinematografiei Eugen Şerbănescu.
|