View Single Post
Old 20 Nov 2011, 17:53   #10
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Alexandr Nevski
Nu am reusit sa revad filmul, dar nici nu am vrut prea tare sa il revad. In ceea ce ma priveste, consider ca este cel mai slab film al lui Eisenstein (ceea ce nu e deloc o insulta). ”Nevski” atesta trecerea de la un cinema mut al ideilor si inovatiei care devenise incomod politic si nepopulat la un cinema sonor pentru mase si servil lui Stalin. Acestea fiind zise, batalia de pe lacul inghetat e magnifica si - daca nu pentru altceva - filmul merita vazut pentru acesta secventa

Nosferatu
Cred ca dupa ”Aguirre”, acesta este Herzog-ul meu preferat. Folosind ca blueprint romanul lui Bram Stoker si filmul lui Murneu, autorul german isi creeaza propriul fel de expresionism care implica un prolog filmat in stil documentar cu mumii mexicane, Kinski in cel mai terifiant machiaj posibil, Adjani urland din toti rarunchii, mii de sobolani invadand orasul si cate si mai cate alte imagini nemaivazute. Iar Bruno Ganz este, de departe, cel mai bun Harker din cati am vazut. Mi-a placut si modul in care Herzog transforma finalul povestii, care este mult mai in ton cu viziunea sa in general pesimista asupra lumii.

Le cercle rouge
Mda, e un Melville destul de tipic. Nu mi-a placut in mod special, dar apreciez atmosfera pe care o creeaza si suspansul primei sale ore, in care nu este clar ce urmeaza sa se intample cu acest personaje si cum urmeaza ele sa se intalneasca. Alain Delon este in centrul povestii, dar - daca in ”Le Samourai” el era sarea si piperul - aici Bourvil si Yves Montand ii cam fura filmul de sub ochi.

Vot: Nosferatu. Sau, daca facem clasament, il pun pe Nevski pe locul 2.
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif