View Single Post
Old 18 Nov 2011, 12:52   #4002
aniela07
Guru

aniela07

La festivalul filmului maghiar am vazut Mephisto de Istvan Szabo 8/10

Un actor neamt innebunit dupa teatru, care isi doreste cu patima recunoasterea talentului sau, face compromisuri pentru a obtine succesul in Germania anilor ’30 cand fascismul ajunge la putere. Intre a fugi dintr-o Germanie care o ia razna si a ramane in tara, desi asta inseamna sa contribuie la propaganda fascista (cu o putere temporara de a-si ajuta prietenii care se opun regimului politic oficial, desi atunci cand lucrurile devin intr-adevar grave, el nu mai are nici o influenta), Hoefgen alege un pact « faustian » cu nazistii.

Din cate am citit actorul real din care s-a inspirat e Gustav Gruendgens de-a jucat in M al lui Fritz Lang. In plus, filmul se bazeaza pe romanul Mephisto al lui Thomas Mann, o carte pe care o si am in biblioteca (dar pe care am ignorant-o pentru ca nu auzisem mai nimic despre ea –in plus cartea e luata din Cora de la reduceri si pe bonuri de masa. Uneori viata e de-a dreptul ingrata!). Cica Grundgens era casatorit cu fiica lui Thomas Mann inainte ca aceasta sa paraseasca Germania hitlerista. Ce chestie...

Mi-a placut modul in care Istvan Szabo foloseste culorile si agitatia lui Hoefgen. Filmul in sine e destul de previzibil, dar actorul principal joaca bine (e o scena faina in care Hoefgen danseaza pe un ritm nebun cu amanta sa, o negresa).
aniela07 is offline   Reply With Quote sendpm.gif