De cind s-a lasat frigul parca mi-a revenit cheful de filme.Am vazut o gramada in ultimele doua saptamani .Le trec pe scurt in revista fara multa gargara :
-
Maelstrom -2000 - regizat de
Denis Villeneuve .Am mai vazut alte doua filme ale lui nea Villeneuve (laudatul
Incendies si
Polytechnique ) dar inca nu m-a convins .Nu e rau dar nici nu rupe -
7/10 -
8/10
-
The Time to Live and the Time to Die -1985 - regizat de taiwanezul
Hou Hsiao-Hsien Filmul asta mi s-a parut chiar fad .Au personajele astea o uscaciune in ele de nu poti stoarce nici un strop de emotie privindu-le. Doar spre final parca ,parca mai vezi si ceva verdeata in atita ariditate.Sa ne fereasaca Cel De Sus. Urmatorul .
-
La Joven -1960- un
Bunuel mai conventional despre o pustoaica ce trieste cu un nene intr-un loc greu accesibil .Probleme apar atunci cind se trezesc un negru acuzat de viol .Avem niste rasism la greu + sexualitatea fetei care da in foc si-l baga pe nene la idei caci vorba aia :cind un barbat si o femeie sunt singuri impreunba sigur nu se gindesc sa spuna toata noapte ''Tatal nostru ''
-
Vidas Secas -1963 -
regizat de Nelson Pereira dos Santos -un fel de
Morometii in varianta braziliana - oameni amariti care traiesc de pe azi pe maine loviti de seceta ,incendii ,oameni rai ,latifundiari hapsani.
-
Asthenic Syndrome -
Kira Muratova -URSS -1989 - Uniunea Sovietica n-a cazut din cauza ''razboiului stelelor'' ci pentru ca era un imperiu aflat deja in putrefactie iar filmul asta surprinde foarte bine acest lucru. E o colcaiala in filmul asta desprinsa parca din peliculele lui
Mircea Daneliuc (varianata post '89 ) . Cei care vor sa vada cum arata lumea romaneasca la sfirsitul anilor '80 au ocazia s-o faca la acest film.
-
Czerny Noce z Anna -2008 -
Jerzy Skolimowski - un lucrator la crematoriu devine obsedat de o asistenta medicala si incepe s-o viziteze noapte de noapte .Problema este ca baiatul nostru e cam sarac cu duhul iar asistenta este sedata in timp ce stalkaru ii face vizite nocturne.
http://www.youtube.com/watch?v=WjYdIecioF4
-
El lado oscura del corazon -1992 -
E.Subiela - povestea poetului care-si vinde poeziile pe friptane m-a cam cu dureri de masele .Prea multa dulcegarie acolo unde nu era cazul .Organele erau supadimensionate si (vai) la vedere ..Prea pe fata povestea : doi damnati care se electrocuteaza daca se ating. Bai nene pai daca voi sunteti asa de frumosi nu inteleg de unde toata vaicareala asta .Sunteti frumosi ,v-o trageti ,care-i problema voastra ?? De unde toata vaicareala asta ?? Pai noi astia mai marginalizati estetic ( sa nu exageram totusi

) ar trebui sa ne jelim toata ziua ??
De man die zijn haar kort liet knippen -1966 - al doilea film regizat de
A.Delvaux pe care-l vad . Un profesor se indragosteste lulea de o eleva din dotare si de aici incepe suferinta si cosmarul. Lucrurile se amesteca la greu si la final nu mai stii adevarul despre profesor si presupusa (?) lui crima .
http://www.youtube.com/watch?v=38orC...eature=related