View Single Post
Old 13 Nov 2011, 21:16   #56
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Eu initial am vrut sa ma abtin tura asta, pentru ca nu am avut timp sa revad ambele filme (cum nu o sa revad nici "Alexandr Nevski" pentru saptamana viitoare). Am reusit intre timp vad macar "Oglinda", asa ca am sa scriu totusi cateva cuvinte, dupa care am sa votez si eu cu Tarkovski.

A Man Escaped
Acesta este unul dintre cele mai accesibile filme ale lui Bresson (in primul rand, pentru ca are la suprafata un conflict destul de clasic: nazisti - bad, tipu care incearca sa scape din inchisoarea lor - good), dar nu este neaparat unul dintre cele mai bune filme ale sale. Eu tind sa il compar cu filmul lui Jacques Becker, "Le Trou", care e mai putin metafizic, dar - cred eu - este mult mai bine regizat si ceva mai dibace in a folosit actori neprofesionisti. Totusi, "Un condamne a mort..." are cateva secvente de suspans extraordinare si, in general, este un film pe care iti face placere sa il urmaresti.

Zerkalo
Pentru mine, "Oglinda" nu este capodopera absoluta a lui Tarkovski (asa cum spun unii), dar acest lucru se datoreaza mai mult faptului ca sunt vreo 3-4 filme de Tarkovski pe care nu pot sa le departajez oricat as incerca. Din pacate, memoria mea a cam filtrat "Oglinda" prin filmele pe care le-am vazut intre timp, inclusiv cele ale lui Sokurov sau Malick, asa ca chiar am avut nevoie de revizonarea acesta pentru a mi-l improspata. Imi ramasesera in minte doar imaginile iconice (precum mama suspendata in aer, sau acele lungi travelling-uri care par sa calatoreasca in timp). Uitasem ce rol magnific face Margarita Terekhova si cat de bine organizata este de fapt strucutura "libera" a filmului. Este unul dintre acele filme care este si va ramane unic, indiferent cat de multi alti regizori incearca sa il copieze.

Vot: Oglinda
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif