View Single Post
Old 11 Nov 2011, 14:59   #48
Federico
Snob Elitist
 
Federico
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 1,579
Io am vazut filmul pt a treia oara si, desi era deja in cufarul cu dvd-uri de luat pe o insula pustie, acum mi-a placut mai mult ca oricand. Nu sunt mai aproape de a intelege mai multe decat prima oara (exceptand cateva detalii "tehnice") si, sincer, nici nu-mi doresc. Cu cat e mai mult inefabil la mijloc cu de-atat mai multe ori o sa pot sa-l revad. Si cand ma refer la a intelege am in vedere doar meta-semnificatiile, conotatiile, pt ca realitatea filmului e chiar atat de simpla:
Originally Posted by Windom:
Despre un tip pe moarte care-si rememoreaza trecutul.

Originally Posted by Windom:
Revenind la secvențe, pe mine două m-au bulversat pur și simplu: cea cu spălatul părului în lighean (văzută cu alți ochi post The Ring) și, probabil cea mai greu de descifrat și, în același timp, cea mai creepy, scena în care băiatul rămîne singur acasă și face cunoștință cu cele două apariții – bătrîna care-i cere să citească și baba de la ușă (via MD). ÎNCĂ n-am descoperit semnificația scenei respective și sînt curios cum au perceput-o alții. Oricum, am de gînd să revăd filmul, poate chiar zilele astea...
Nu cred ca e vreo fotograma pe care sa n-o ador cu totul din filmu' asta, dar dac-ar fi sa selectez rapid cateva momente mai marcante imi vin in minte: convorbirea telefonica (imediat dupa scena cu spalatul parului – care-i importanta fiindca e prima oara cand Tarkovski incepe sa-ti scuture pamantul de sub picioare apeland la efecte vizuale) care se desfasoara pe fundalul vizual al unui panning de o apatie marca inregistrata, printr-o casa pustie; imediat dupa (ne)decapitarea cocosului, cand se face trecerea la secventa cu levitatia, cu trecerea pe ralenti, pe alb negru, prim planul cu mutra sinistra a barbatului la bustul gol, si purcederea Purcell-ului ala absolut naucitor de frumos; tot un slowmo decolorat cu baiatul cand era mic de tot si alearga inspre casa prin padurea batuta de o vijelie proaspat inceputa etc. etc. etc.
Originally Posted by Windom:
baba de la ușă (via MD).

Mulholland Drive? La ce te referi?
Despre "semnificatie"... nu nici io nu pot sa mi-o explic; e una din putinele secventa problematice in sine (la fel si cea cu pasarea eliberata pe patul de moarte).

LE: aaah, si Margarita Terekhova e...

Last edited by Federico : 11 Nov 2011 at 15:05.
Federico is offline   Reply With Quote sendpm.gif