View Single Post
Old 05 Nov 2011, 18:18   #14
Mercutio
Guru

Mercutio

Originally Posted by Federico:
Care nivel?

Ad hominem, ca sa nu zic altfel.

Originally Posted by Federico:
Ca nu vreau sa apelam la argumente externe si experte?
Nu se poate cu bagajul cultural pe care l-am acumulat pana in secunda asta ca sa discut despre Bresson? Cate carti tre' sa mai citesc ca sa am dreptul la replica? Asta e nivelul lui? Asa Luceafar pretentios e?
De ce nu putem sa vorbim despre efectul voice-over-ului in filmele sale? Ca de-aici a plecat discutia. Poti sa-mi spui de e nevoie de asa ceva intr-un film. Tie-ti place? De ce?
Iar cu expresivitatea. Care-i scopul reductiei sale? Ce efect umareste Bresson sa provoace prin manevra asta. Raceala emotionala? Atat?

LE: Stiu ca nu ma cunosti aproape deloc dar din ce-ai mai putut sa prinzi din mesajele mele...spune-mi in fata! Crezi ca la momentul actual eu sunt insuficient pregatit ca sa-l inteleg pe Bresson sau sa discut despre el?

Impusti cu intrebari in toate directiile. Vrei sa-ti demostrez eu ca Bresson nu e retardat? Vezi ce spun criticii si cineastii care il considera outstandig ca autor. Dar in primul rand trebuie sa accepti ca exista si alte formule artistice, dincolo de cele care corespund gusturilor tale. Unii folosesc voice-over, altii nu, unii intepenesc camera intr-un loc si filmeaza cadre de 20 min, altii o misca in continuu, unii monteaza, altii nu, unii folosesc actori profesionisti, altii oameni de pe strada. E usor sa spui ca autorul si cei care il apreciaza sunt banda de idioti. Ai rezolvat pe loc. Eu unul sunt mai modest, recunosc cand nu inteleg un film in intregime. Nu trebuie sa citesti nu stiu cate carti ca sa-l intelegi, iar bagajul cultural nu e un sesam, ajunge un articol cateodata, o confruntare cu ce au inteles altii. Citesc, de exemplu, ceva despre lipsa expresivitatii in interpretare si despre faptul ca el utilizeaza actori neprofesionisti.
Ma intreb, care e asteptarea mea, etalonul meu, privind expresivitatea jocului actoricesc, ce pot spune despre aceast element in filmele care imi plac mie? Ce e mai aproape de realitate, un actor cu gesturi studiate ori un om de pe strada?
Dupa ce-ti pui intrebarile astea si urmaresti din nou filmul poate il vezi altfel.
Pentru a aprecia anumite forme de arta trebuie depus putin efort.
Mercutio is offline   Reply With Quote sendpm.gif