View Single Post
Old 30 Oct 2011, 20:48   #6
dragonfly_drk
Guru

dragonfly_drk

Quote:
Ceea nu mi se pare corect, legitim, e sa pretinzi ca scrii despre film, ascunzadu-te in spatele asa zisului talent literar.

Presupun că te refereai la cronicuţa de mai sus. Dar nu ştiu zău dacă o putem plasa în altă categorie decât literară. Penibilă nu e, totuşi, hai să nu fim răi. Bine, nu prea ştiu ce caută pe LiterNet, dar asta e o dilemă de-a mea, doar.

Quote:
Da, exista o adresabilitate, marea masa de obicei citeste un sinopsis si se multumeste cu acesta.

Eu nu mă mulţumesc doar cu un sinopsis mai ales dacă filmul e cam greoi şi totuşi, fac parte din marea masă. De fapt, foarte rar citesc sinopsisuri sau mă uit la trailere. Prefer să caut despre film, după ce l-am văzut şi dacă e nevoie să mă mai uit o dată la el.

Quote:
Asta nu inseamna ca o cronica trebuie sa fie plina de termeni academici, greu de citit, fara sa-ti faca nici o placere in a o citi.

Da, acum mă gândeam că există, probabil, două tipuri de cronici. Cronicile de gen sinopsis mai lung pe care le citeşte marea majoritate a lumii şi cele mai "serioase" pe care le citesc cinefilii avizaţi (dacă e să îi catalogăm). Eu citesc amândouă tipurile dar cam am probleme uneori, când vine vorba de critica serioasă, pentru că există cazuri şi critici la care trebuie să mă opresc la jumătatea cronicii . Cred că depinde foarte mult şi ce cauţi atunci când vezi un film. Pe mine detaliile tehnice nu mă prea interesează. De fapt, ca să fac o metaforă, nu mă interesează how it's made şi cum e învelit un produs. Mă interesează mai mult ce conţine (actori, acţiune, acting) şi gustul (mesajul pe care îl transmite). Restul e irelevant. Din partea mea, un film poate fi filmat şi pe lună cu capul în jos, cu o cameră simplă, actori amatori, etc. Dacă finalul îmi place, atunci voi fi fericită.
Bine, există şi cazuri în care tehnica are un rol foarte important în transmiterea mesajului, dar sunt puţine, deci, da... rămâne secretul nostru.

Quote:
raspunde foarte bine la intrebarea ta

Da, răspunde perfect. Şi sunt total de acord într-o oarecare măsură. Nu am să analizez acum punct cu punct pentru că m-aş lungi degeaba fără să spun nimic nou.

Sunt curioasă, totuşi, alţii ce păreri au şi mai ales, dacă oricine are dreptul să scrie o cronică de film sau "meseria" asta ar trebui totuşi să rămână doar pentru criticii avizaţi care trăiesc din asta. Pentru că am observat, de exemplu (şi recunosc că şi eu fac asta) că foarte multă lume scrie despre filme în ziua de azi (aşa cum spuneai şi tu) şi pentru că s-a mărit atât de mult aria persoanelor şi blogurilor care tratează diferite filme, criticii adevăraţi cam ies în pierdere.