Ştiam că e citată toată cronica, însă aşi fi avut nevoie de link pentru asta:
Media voturi film: 3.6/5 (11 voturi)
Media voturi articol: 5.0/5 (1 vot)
Desigur, chiar dacă raporturile voturilor film/articol, nu sunt tocmai egale, nu pot să nu mă abţin să spun că fata a primit un vot de 5 şi niciunul de 4,3,2, (

) sau 1. Asta ar însemna, din punct de vedere matematic, că 100% din persoanele care l-au citit, le-a plăcut şi nu au fost deranjaţi de faptul că articolaşul se intitulează cronică. Oricum, dacă e să o luăm mai deep, e cronică în 5 rânduri deci nu te prea aştepţi la nu ştiu ce după un asemenea titlu, asta referitor la:
Quote:
E normal s-o apreciezi ca pe o mica productie literara, dar cronica are totusi are un anume caracter, cititorul se asteapta la o anume forma si un anume continut.
|
.
next:
Quote:
De altfel e o tendinta, cel putin in majoritatea textelor romanesti, din ceea ce citesc eu pe internet, de literaliza o cronica sau un articol despre un film. Se reduc la a reda, ca in exemplul de mai sus, trairi, sentimente personale, induse de film, ori se parafrazeaza filmul, istoria lui, cu un discurs propriu, cat mai pompieristic.
|
Ok, lăsând la o parte definiţia cronicii de film care spune clar că trebuie să invoce anumite chestii, nicidecum o literarizare a textului prin prezentarea părerilor personale ale criticului, ce îţi place să citeşti? Sau în ce formă ai vrea să vezi cronica? Să fie clasică şi rigidă din care să nu înţeleagă marea masă aproape nimic sau să fie simplificată, personalizată chiar?
Eu într-un fel mă bucur că se petrec lucrurile aşa. Măcar să simt o plăcere când citesc o cronică, să mă identific (sau nu) cu trăirile autorului decât să citesc un text şi să stau cu dexul lângă mine.
Quote:
Pai asta era si concluzia lui Bergan in articol, insa, continua el, criticul ar trebui sa caute sa fie pe cat posibil obiectiv. Ori exemplu dat de mine, as zice, nu e deloc.
|
Decât să o dai cu bota în baltă încercând să scrii un text academic din care majoritatea cuvintelor pompoase să fie plasate greşit în context, mai bine aşa, sincer.
