Poate ca scriu asta pentru ca vreau sa strig: "Sunt aici!" - All About Lily Chou Chou
Multora le-a placut Love Letter-ul lui Iwai, insa au fost si opinii ca e prea simplu sau prea idealist. Ei bine, acum aveti ocazia sa judecati daca Iwai e doar un regizor de filme placute sau un autor adevarat, pe nedrept necunoscut in vest. All About Lily Chou Chou e un film "altfel" din toate punctele de vedere, iar asta e clar de la inceput, cand camera pluteste hipnotic peste un baiat aflat in mijlocul unei campii onduland, de un verde intens. Muzica eterica a lui Lily Chou Chou se revarsa in castile pe care le poarta si noi o ascultam impreuna cu el, in timp pe ecran alterneaza mesaje postate pe internet de fanii cantaretei . E poezie si catharsis in epoca digitala.
Swallowtail a devenit de prima data de cand l-am vazut, in urma cu mai multi ani, filmul meu preferat. Prin urmare, cautand imediat alte filme ale lui Iwai, am plonjat direct in All About Lily Chou Chou si m-am izbit de cu totul altceva decat ma asteptam. Eram confuz, realizam ca vizual e un film exceptional, dar eram dezamagit de aparenta sa opacitate. Apoi, zi dupa zi dupa vizionare s-a petrecut ceva ciudat, simteam cum All About Lily Chou Chou continua sa existe in mintea mea, in subconstient. Nu mi s-a mai intamplat niciodata de atunci ceva asemanator. Curand am simtit ca *trebuie* sa-l revad, era o nevoie puternica de a regasi ceea ceea nu intelesesem, dar ma marcase. A doua oara, a fost o revelatie si a devenit definitiv o parte din mine. Chiar si acum, dupa ce l-am tradus in limba romana, l-am vazut de multe ori si cred ca l-am inteles in cea mai mare parte, tot continua sa fie proaspat si sa ma fascineze la fiecare revizionare.
Povestea cuprinde mai multe personaje si nu e prezentata in ordine cronologica, dar am sa incerc sa o rezum aici. Hoshino si Hasumi sunt doi adolescenti, care se cunosc in momentul in care devin colegi la liceu si la clubul de kendo. Amandoi sunt fani ai cantaretei Lily Chou Chou si fara sa stie ca se cunosc in viata reala, posteaza mesaje pe un forum dedicat acesteia, unde Hasumi e "Philia" si Hoshino e "blue cat". Hoshino e inteligent, are note bune si provine dintr-o familie bogata, lucru care ii atrage invidia colegilor. Dintr-o scena reiese chiar ca ar fi fost persecutat in trecut, la scoala generala.
In timpul vacantei de vara, Hoshino trece de doua ori pe langa moarte, ceea ce il marcheaza puternic, iar cand revine la liceu, e o alta persoana. Cuprins de ura, devine batausul sef a clasei si organizatorul unei retele de prostitutie in care isi foloseste colegele. Acestea sunt agresate si filmate in ipostaze jenante, apoi sunt obligate sa iasa cu clienti. Hasumi e fortat la randul sau de Hoshino sa participe la activitatile retelei, ajungand astfel sa o pazeasca pe una din colegele sale, Shiori Tsuda, care se indragosteste de el. Hasumi insa iubeste pe o alta colega, Kuno, o muziciana talentata si o fata cu personalitate puternica, care rezista agresiunii lui Hoshino si chiar se tunde cheala pentru a nu putea fi folosita. Dezgustata de ea insasi si vazand ca Hasumi nu o iubeste, Shiori se sinucide. Hoshino sfarseste injughiat de Hasumi, dupa un concert a lui Lily Chou Chou.
Ca imagine, All About Lily Chou Chou e fara indoiala cel mai bun dintre filmele lui Iwai, care are in acelasi timp un ochi incredibil pentru actori. Aproape toti tinerii carora le-a oferit rolurile principale erau niste debutanti necunoscuti si toti au ajuns actori faimosi ulterior. E un film care merita vazut in conditii cat mai bune si care dupa cum spuneam nu numai ca rezista la multiple vizionari, dar chiar le cere. Muzica e si ea excelenta si joaca un rol esential in crearea atmosferei. Povestea lasa in schimb unele semne de intrebare. E posibil ca Hoshino sa se schimbe atat de brusc intr-un delicvent inrait? Unde sunt adultii in momentul in care se ajunge la infractiuni grave? Cu toate acestea efectul inefabil a lui All About Lily Chou Chou e foarte puternic. Originalitatea sa e e greu de contestat, eu unul nu ma pot gandi la nici un film care sa ii semene macar pe departe. E un film al crizei adolescentine hiperbolizata, un strigat de durere existential care va rezona cu cei care au suferit la varsta aceea si nu numai.
P.S. Urmariti si genericul de final.
|