Originally Posted by Federico:
WOW! Suna oribil! Ce clisee ingrozitoare!!! Iti dai seama ce s-ar intampla daca chiar ar asculta lumea de ele?! Toata lumea?! Sa le ia ca litera de lege? Moartea termica cinemaului!  Eu am mai spus-o: nu sustin problema pe care-o discutam aici! Mie-mi place estetica in general, doar ca nu sunt un dogmatic, imi pun intrebari. Iar in legatura cu cele enumerate de tine mai sus nu sunt de acord de nicio culoare. Daca e ca estetica sa aiba un rol meritoriu in cadrul filmului ea trebuie sa fie neaparat originala. Cele enumerate de tine or fi mers cand erau proaspete, dar nu se poate sa ne mai agatam de ele si astazi. Auzi: baietii buni intra prin dreapta!! Dumnezeule, ce preposterozitate!!!  Cum sa iei de bune enormitatile astea?!
|
Nu stiu, am senzatia ca nu intelegi. E adevarat, felul in care sunt folosite in unele procedee in filme devine un cliseu. Dar tot ce am spus tine de psihologie, de perceptie, sunt realitati despre natura omului si functioneaza si asupra ta, chiar daca zici tu ca nu. Daca ii prezinti unui om o imagine cu niste personaje intr-o incapere, o percepe imediat. Daca intorci camera invers, spectatorul nu intelege din prima imaginea, e putin socat, trebuie sa intoarca capul, recunoaste mai greu. Imaginea intoarsa sugereaza altceva intr-un film decat o imagine normala. Un delfin sau alt animal poate nu ar avea probleme, dar omul are felul lui anume, totusi limitat, de a percepe lucrurile. Nu stiu daca ma fac inteles.
Si de altfel, vrand-nevrand, odata ce a inceput sa filmeze cu o camera, autorul devine subiectiv.
Transmite ceva prin felul in care filmeaza, bine sau prost, ce filmeaza, cat filmeaza, etc.
Problema care ce se pune, zi eu, nu tine de aceste elemente de estetica, care sunt aceleasi de la inceputul cinemaului si o sa fie la fel, pentru ca aparatul de filmat are si el limitele lui.
Cum am mai spus, modul in care un autor stie sa foloseasca aceste tehnici cinematice, cand si cat. In asta consta arta, in asta consta talentul unui autor. Nu toata lumea e Kubrick sau Tarkovski. Sigur ca pot aparea noi mijloace de expresie, noi formule artistice, insa vor fi tot combinatii sau variante ale elementelor de baza.
De exemplu m-a impresionat o scena in Audition de Miike. O formula interesanta de a tranmsite un mesaj. Scena din hotel, in care el intra, ea asezata pe pat, cu spatele, intr-o camasa de noapte, si intoarce capul cand el intra. La fel ca in celebra secventa din The Exorcist. O modalitate de a transmite un mesaj despre tipa, ca e diabolica, printr-o referinta la un film celebru. Excelent.