View Single Post
Old 21 Oct 2011, 17:07   #25
Federico
Snob Elitist
 
Federico
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 1,579
Originally Posted by Mercutio:
Ma uimesti prietene Federico. Il pui pe Puiu (suna interesant nu?) in categoria lui Cassavetes, Leigh, Matteo Garrone, Jacque Audiard, Laurent Cantet, fratii Dardenne. Filmele lor sunt realizate intr-o nota mai realista, intr-adevar, nu sunt stilizate, dar asta nu inseamna ca-s minimalisti. Nici pe departe. Ii stiu pe toti si filmele lor. Mai vizioneaza-le odata si vei vedea compozitie de imagine, montaj, lumini, culori, toate ca forme semnificative. Ei nu filmeaza cu camera plantata intr-un colt de incapere si tremurata, ca la nunta sau botez, si in cadre secventa tot filmul.
Ba da, sunt minimalisti. Nu neaparat in ceea ce priveste continutul (desi Entre les murs, L’Enfant, Le silence de lorna, Faces, pot fi incadrate aici) dar ca stilistica cu siguranta. Fara muzica (doar la Leigh) fara pretty pictures. Tot ce conteaza e informatia intrinseca a imaginii si aceasta e redata cat mai direct, cat mai obiectiv.
Originally Posted by Mercutio:
Ce sustii tu aici, ca sa fac o comparatie, e ca si cum ai spune ca nu trebuie cumva cantat cu toata orchestra, ca e prea comercial, ci sa se cante numai la fluier, ca e mai natural. Minimalistii, cum e Puiu, canta doar fluier. E adevarat ca o piesa la fluier, mai ales o doina, cum e cea cu Moartea domnului Lazarescu, poate fi impresionanta. Totusi, o simfonie e o simfonie. Si un autor bun stie sa foloseasca fiecare instrument, cu registrul lui propriu, atat cat trebuie si cand trebuie.
Nu e buna comparatia. In muzica, suratele de orchestra ale fluierului sunt obiecte de aceeasi categorie, din acelasi regn. In cinema, nu poti sa pui pe acelasi plan actorul si scenariul pe de o parte, iar de celalalta felul in care sunt filmati acestia. Ce aduc nou adaosurile acestea (la film) in afara de un strat de coolness care seduce usor multimea? Nu e pe principiul ambalajului stralucitor menit sa fure ochii naivilor si superficialilor? Reiau comparatia mea. De ce filme ca Un Prophete si Gommora n-au avut nici macar o sutime din succesul lui The Godfather? Nu din motive de superficialitate? Fara vedete, limba straina, fara pretty pictures, fara muzica pe care s-o asculti pana la slagarizare pe Youtube dupe ce te intorci de la cinema…


@Chambord: e o diferenta mare intre a fi restrictionat de disponibilitatile buzunarului, si a lucra doar pt a-ti umple buzunarul. Cazul lui Puiu cred ca e o ironie a sortii. Interesul sau pt filmul realist s-a aprins inca din Elvetia, cand studia meseria si i-a descoperit pe Jarmusch si Cassavetes, lucrarea sa de diploma intitulandu-se chiar "Note despre filmul realist" (informatii tot din articolul lui Gorzo). Intamplator, traieste intr-o tara in care chiar daca si-ar fi dorit sa faca altceva nu ar fi putut. Ma refer la un atlceva radical diferit.(blockbustere &shit) Pt ca altceva decat ce face el s-a facut si inainte de revolutia pe care a starnit-o primul sau film, si se face inca (Nae Caranfil si nu numai). Dar oricum, sa tragi pretty pictures sau sa maresti viteza de montaj, nu cred ca ar fi un vis imposibil chiar si in conditiile prapadite din Romania. Eu cred ca cinemaul lui Puiu nu ar diferi foarte tare daca s-ar trezi peste noapte bilionar in euro. Cred asta din impresia pe care mi-a lasat-o in zecile de intervirui in care l-am vazut sau citit. Omul chiar crede in ceea ce face, nu sunt ifose.

O explicatie pt sila lui Puiu pt cinemaul pictural poate fi extrasa si din faptul ca el fiind un pictor la origine, considera ca ar fi redundant sa-si propuna obiective de genul asta si in cinema.

Originally Posted by Windom:
LvT anyone? „Evolutia” sa, de la Idiots la Antichrist (si Melancholia, dar nu-l bag in discutie, pentru ca nu l-am vazut inca). A reusit omul sa impace si capra si varza? Fond SI forma? Mi se pare cel mai bun exemplu din punctul asta de vedere...
Referitor la Scorsese, parerea mea e ca a „prins”, in primul si in primul rind, pentru ca e un formidabil povestitor. Stilul sustine povestea...
Da, Antichrist e un mare pas inainte fata de ce facuse anterior, dar cu exceptia prologului, epilogului si a catorva momente intermediara, mi se pare ca omul a lucrat destul de ciobaneste si aici. In plus nu stiu daca rezolvam atat de lejer problema fondului si a formei. Da prologul e cool, pe mine m-a vrajit si m-a naucit, dar: la ce-a folosit ca l-a filmat asa?

Originally Posted by Chambord:
Cum indemna si brother Mercutio, e bine sa luam ce zic regizorii si mai ales cei romani, with a grain of salt
Cred ca te referi la MinRep.

Revenind la tema topicului care nu se reduce numai la Cristi Puiu:
http://www.guardian.co.uk/film/2011/...beautiful-film

Last edited by Federico : 21 Oct 2011 at 17:12.
Federico is offline   Reply With Quote sendpm.gif