Originally Posted by Federico:
In primul segment dedicat lui Cristi Puiu, din demersul sau istoric, publicat in numarul 11 al revistei Film Menu, Andrei Gorzo il citeaza la un moment dat pe regizorul roman:
[i]Mi-a spus cineva ca filmele mele nu seamana cu picturile. Pai, pentru ca nu sunt idiot. Daca eram idiot, semanau. ...
|
Am pus mana recent pe dvd-ul cu Nosferatu de Murnau. Contine un material suplimentar foarte pus la punct. Printre alte documentare si analize exista si o rubrica in care sunt prezentate toate picturile din care s-a inspirat Murnau pentru acest film. Opere ale expresionistilor germani in principal. Foarte multe scene seamana cu picturile respective: o pictura cu cladirea de vizavi in care se mutase Nosferatu, o alta cu o tipa pe un fotoliu in care recunoastem atitudinea personajului feminin intr-o scena, precum si altele.
Oameni de film si critici se zgaiesc la Nosferatu cu mirare si admiratie de aproape un secol. Filmul e considerat o capodopera. Acuma ma intreb, oare Puiu o fi stiind? O fi auzit de filmul acesta, o fi auzit de Murnau? Daca da, il considera pe Murnau un idiot? Asta e inca o dovada a unei idei pe care o intretin de ceva vreme, mai precis de cand vad filme minimaliste romanesti, anume ca minimalistii nu iubesc cinemaul. Nu sunt cinefili baietii. Sunt cam filistini.