Tare titlul, nu?
Sunt curios ce-o sa va treaca prin cap prima oara cand il vedeti, inainte de a citi postul.
In primul segment dedicat lui Cristi Puiu, din demersul sau istoric, publicat in numarul 11 al revistei Film Menu, Andrei Gorzo il citeaza la un moment dat pe regizorul roman:
Mi-a spus cineva ca filmele mele nu seamana cu picturile. Pai, pentru ca nu sunt idiot. Daca eram idiot, semanau. Si daca eram bijutier, trebuiau sa semene cu o bijuterie, sau ce? Ma intereseaza sa speculez specificitatea domeniului. Interviul sursa se gaseste aici:
http://altmariusfilm.weblog.ro/2008/...cristi-puiu-3/
Prima mea intrebare este daca omul asta tocmai a spus ce cred eu c-a spus? Adica filmele trase in carti postale sunt pentru aia saraci cu doxa?
Articolul il stiu de mult dar mi-am amintit de el dupa numeroasele ocazii in care este mentionata sublimitatea picturala a unor filme din competitia noastra, dar in special de primul mesaj al luI Twinsen din meciul de saptamana asta.
Quote:
Am ajuns sa ma satur pana peste cap de banalitatile astea create de dragul imaginii
|
Si acum lasand la o parte umila si geniala parere personala a lui Puiu, intrebarea mea este daca in general, atat autorii cat si spectatorii care se raporteaza la un film abordand frumusetea sa fotografica ca pe un scop in sine (fie unul secundar fie, in cazuri mai radicale, ca pe principalul obiectiv al filmului - vezi Terrence Malick) au o atitudine puerile si ingusta. Ah? Ce ziceti?
Desi a facut unele dintre cele mai frumoase filme din pdv-ul asta, Tarkovski era un dusman destul de iversunat al fenomenului, fiind intr-un timp chiar si impotriva cinemaului color, fiindca cica distrage inutil atentia spectatorului de la ce conteaza cu adevarat. In sensul asta se referea la
Desertul Rosul ca fiind cel mai prost film al lui Antonioni (dupa
Il Grido) din cauza preocuparilor italianului pentru pretty pictures. Iar ca tot veni vorba de Antonioni, la polul atitudinal opus al discutiei,
L' Avventura a fost premiat la Cannes, specific pt asta: pentru frumusetea lui vizuala (si pt revolutionarea limajului cinematografic).
Opinii...?