haide,mai,ana...
reteta e simpla de tot: putina faina sau amidon amestecata cu apa, turnata apoi in soteuza peste 1-2 linguri de ulei incins. ti-am zis in mesajul anterior ca daca vrei ca sosul sa-ti iasa mai consistent, poti pune mai multa faina.nu te speria daca se ingroasa prea tare cand este pe foc.da imediat soteuza la o parte, lasa cateva minute, sa zicem 10, sa se racoreasca, timp in care mesteci continuu, apoi adaugi smantana, usturoiul tocat marunt si verdeata...
si gata. papa bun!
daca vrei sa pui gogosari,iar este ultrasimplu si usor. chestia este ca iti trebuie chef.
deci:
-1 parte otet, 2 parti apa. de obicei, se prepara zeama, cum ii spui tu, dintr-un litru de otet si 2l de apa.
-2 linguri de sare la fiecare litru de lichid
-500 de g de zahar la cei 3 litri. daca ai de gand sa prepari mai putina compozitie, reduci proportional sarea si zaharul, dar oricum astea se pun dupa gustul fiecaruia, adica "la ochi"...
-mirodeniile arhicunoscute: piper boabe, foi de dafin, crengute de marar, usturoi,hrean, boabe de mustar, frunze de telina...
eu procedez in felul urmator: pun apa la fiert intr-un vas, apoi cand este aproape de punctul de fierbere pun sarea si zaharul. astept sa se dizolve si trantesc otetul. nu cred ca in Toronto gasesti otet de Topoloveni (ha! ha! asta-i fobia muraturilor), dar cred ca poti gasi un otet bun de 9 grade facut din vin.
bun. amesteci in timp ce taria otetului te inteapa la ochi si ca miresmele din bucatarie sa fie si mai imbietoare pui si o parte din condimente in oloi.dupa cateva clocote, adica max 5 minute, poti inmuia gogosarii in acest compozit. nu mult, ci pana isi schimba culoarea! apoi, ii scoti rapid intr-un alt vas metalic si fierbinti, asa cum sunt, ii asezi frumusel in borcanele pregatite dinainte si condimentate cu mirodeniile de rigoare. inainte de a turna zeama peste ei, e bine sa o mai dai 2-3 clocote pe foc.nu uita sa sigilezi borcanele. e cel mai important.
spor la muraturit!
|