View Single Post
Old 12 Oct 2011, 23:35   #31
anaemona
Guru

anaemona

Eu una nu suport violenta si nu o accept usor; si eu pun mina la ochi sau intorc capul cind sint scene care nu-mi plac. Rezist doar la cele de natura comica, in care singele tisneste ca din robinet, gen Monty Python

Din pacate cred ca violenta face parte din noi si are nevoie de hrana, de-aici multele filme cu violenta exagerata. Nu stiu daca am exemple concrete, dar daca un film vrea sa-mi arate suferinta si chinul unuia care e schinjuit, de exemplu, e de ajuns sa-mi arate instrumentele de tortura, ceva tortura si mai importanta sa fie mimica actorului decit exagerarea respectivei operatii.

Pentru ca vreau sa revin la o idee de-a mea, violenta abunda in arta, jocuri, etc pentru ca e multa represiune pe lumea asta. Toti ne reprimam cite ceva, incepind de la copilul care nu are voie sa-si bata colegul de gradinita cind ii ia din mina jucaria pina la adultul care n-are voie sa-i dea sefului in cap cind il enerveaza, parintele care nu-si poate altoi copilul ca e raportat la social services, etc. Toata reprimarea asta creaza nevoia de violenta interioara. Adica avem nevoie sa ne refulam cumva si o facem cu succes, de cele mai multe ori inconstient, in fata televizoarelor. Cred ca exista o limita de la care nu ne mai face bine. Cine sa impuna limita aia, spectatorul sau producatorul? Producatorul o urca tot mai sus si noi cred ca tot absorbim pina nu mai putem duce, se umple paharul dar habar nu avem, continuam sa primim ceva ce nu mai putem arde sau metaboliza daca vreti si raminem cu chestiile astea toxice in noi. Dupa mine violenta naste violenta. Nu o sa-mi spuna nimeni ca dupa un film gen Oldboy iti vine sa-ti mingii copilul si sa-l pupi pe frunte. Mai degraba ramii intr-o stare de agitatie, pe care daca ai noroc o poti elimina, daca nu se acumuleaza la altele.

Oricum, e nedrept sa vorbim doar de violenta exprimata fizic. Exista violenta psihica, as zice mult mai eficienta, pe care au stiut sa o puna in valoare multi regizori. Doar un exemplu rapid ar fi Magdalene sisters. Dupa ce am vazut filmul ala n-am dormit citeva nopti desi nici o scena nu m-a frapat prin violenta fizica. Imi amintesc scena in care le taia parul, aia a avut violenta fizica sa zicem, dar a fost egala cu zero fata de filmele lui Tarantino, de ex, si totusi dupa filmele lui am dormit ceva mai bine. Alta scena care m-a marcat si totusi violenta nu era chiar explicita a fost cind o batea mafiotul ei pe Angelica Huston cu o punga cu portocale. Mi se ridica parul pe miini si-acum doar amintindu-mi.