View Single Post
Old 09 Oct 2011, 18:57   #3885
anaemona
Guru

anaemona

Le gamin au velo - Fratii Dardenne inca o data ma uimesc cu fantastica lor analiza of those who starve in a world of plenty, si ma refer la cei lipsiti de dragoste, de caldura umana, lasati cu aripile taiate intr-o societate care te aduna de pe jos dar iti lasa ranile deschise. O lume intoarsa pe dos in care copiii devin peste noapte adulti si adultii nu pot sa faca fata presiunilor de toate felurile.

off - Citeam azi, in alta parte, de lucruri care nu sint bune in Romania si mi s-a ridicat tensiunea, de nervi, de incapacitatea unora de a vedea cu ochi lucizi adevarata lume in care traim, care vad Romania ca o tara de criticat, in care copii romani, sub forma aurolacilor si orfanilor sufera, si refuza sa vada ca exista copii care sufera in toate tarile, in cele mai bogate, civilizate, avansate tari din lume. Un exemplu e Canada. Cind imi duceam copilul la gradinita, acum ceva ani, am fost socata sa aflu ca sint copii in scoala carora nu li se da mincare la pachet, care n-au haine adecvate cu temperaturile de afara, prin luna Noiembrie, o fetita crescuta de un tata singur venea in mineca scurta si sosete la scoala - scoala i-a trimis scrisoare sa imbrace copilul cum trebuie. Alt soc imens a fost "A child called It", de data asta despre copiii care sufera abuzuri in America. Ar fi multe de spus, oricum, sa revin la film.

E povestea unui copil lipsit de dragostea tatalui, ajuns la o casa de copii, care refuza sa accepte ca e abandonat si care in final, dupa ce sintem purtati pe urmele dramei pe care el o traieste cu toata fiinta lui, accepta ca afectiunea de care are nevoie poate veni si din alta parte. Stilul fratilor e foarte usor de recunoscut, personaje duale, actiune lenta chiar daca unele scene sint dinamice, citeva scene de urmariri, doar ca povestea e diferita de celelalte filme. In cazul filmelor lor povestea e importanta, pentru ca au ceva de spus, au ceva de criticat, numai ca o fac "with style" si au un impact mai mare decit daca ar face documentare, zic eu. Filmul nu m-a emotionat la fel de tare ca Le silance de Lorna; desi copilul joaca nemaipomenit de bine, parca filmului asta ii lipseste o piesa ca sa fie puzzle-ul complet. Dar, categoric, e un film care merita vazut.