View Single Post
Old 07 Oct 2011, 17:18   #11
varu
Guru

varu

Dead man
Nu l-am inteles.
Stiu ca are o aura din asta de ceea ce in limba engleza se numeste cult movie, multa lume buna e extaziata de filmul asta.
Filmul e ciudatel rau, probabil e si plin de referinte culturale care nu-mi sunt cunoscute, povestea m-a tinut interesat pana la final, dar intotdeauna am avut sentimentul ca sunt in afara filmului. E unul din cazurile de filme in care nu am putut deloc sa ma apropii de drumul din capul regizorului atunci cand l-a nascut. Ceea ce e foarte important pentru mine cand privesc un film.
Din cauza asta il consider un film cu o poveste ezoterica pe care eu l-am privit din afara. O poveste ezoterica, basm filozofic (ziceti-i cum vreti), critica bascalioasa a Americii construita intr-o carcasa de western clasic care nicio secunda nu se comporta ca filmele de gen, mesajul e destul de clar ca ia peste picior genul ala de filme.
Indianul nativ are cultura unui absolvent de Oxford si mecla unuia care a bagat toata viata McDonald's in el, cel mai sangeros recuperator doarme cu ursuletul in brate, contabilul se imbraca precum un artist boem sau ca un circar si il cheama William Blake ca pe poetul romantico-ezoteric ce l-a influentat pe Jim Morrison (Break on through to the other side), desi e contabil . Intr-o carcasa de western clasic totul e pe dos, suntem anuntati de la inceput ca personajul principal e un dead man, multe situatii si personaje sunt absurde, ridicole, grotesti, replicile filozofice ale indianului nu mi s-au parut nicio secunda adanci, de luat in serios, ci voit pretios-ridicole (+ supertare faza cand o #$#$### pe indianca cu pielea de urs in cap).
Chiar si asa, sunt multe lucruri misto care mi-au placut la filmul asta: e un film exemplar din punct de vedere al imaginii, minunat filmat, mult umor negru-absurd, multe personaje secundare pitoresti, picante, amuzant-demente (e o performanta in sine sa distribui in acelasi film pe Robert Mitchum si Iggy Pop, doua dintre cele mai mari 'anti-staruri' ale Americii), rol memorabil pentru Johnnie Depp.
Si totusi e un film pe care nu l-am inteles, in sensul intelegerii din capul creatorului.

AH, era sa uit:
Chitara aia electrica e enervanta. M-a zgariat pe creier.

Last edited by varu : 15 Jan 2012 at 00:55.
varu is offline   Reply With Quote sendpm.gif