Thread: Arta gătitului
View Single Post
Old 05 Oct 2011, 18:35   #715
zeno.marin
Senior

zeno.marin

Gratar la ventilator

Poate va intrebati "ce e acela gratar la ventilator", sau ce are chifteaua cu avionul.
Ei bine, desi formularea e inselatoare si improprie, exista o legatura clara, venita pe fondul unei triste necesitati.
Gratarul preparat astfel face un fum de te ia gaia si trebuie sa astepti ceva timp ca sa iasa mirosul de unde s-o mai fi impregnat si el saracu. De exemplu in perdeaua bucatariei... Asa ca solutia este un ventilator care sa sufle fumul pe geam si sa suplimenteze hota care de obicei nu prea face fata. Ma rog, daca ai tu o hota zdravana si ventilatie buna, e ok si fara ventilator.
Reteta e la indicatiile lui Jamie pe care l-am iertat de cat ma enerva si caruia acum i-as face si o statuie. Din gheata. La vara poate... Asadar:

- iei niste carne de porc (cotlet cu os) taiata gros cam de 2.5cm (cam cat doua taste de calculator). Nu mai subtire!
- partea aceea alba (flaxul) o crestezi din loc in loc, deoarece carnea are tendnta sa se stranga la temperatura, curband suprafata de prajit. Vreo trei crestaturi ajung. Atentie, nu intepicarnea si nu o bati decat foarte putin, si numai daca vrei tu sa fii sigur ca nu o sa fie tare. Nu o sa fie oricum...
- pui sare si piper dupa gust, pe ambele parti. Mai bine fara condimente speciale, dar asta e 100% chestiune de gust.
- astepti salivand cu gandul la perspectiva unui gratar excelent cam vreo jumatate de ora, cat ii ia sa se patrunda cu condimente.
- in timpul asta evenrual daca nu ai, fugi repede si cumperi o tigaie din aia de aluminiu groasa cu rizuri in mijloc. Se gaseste la tigani/rromi in piata, din aluminiu (eu din aia am) sau mai scumpa in Metro dar aia din piata e mai buna.
- daca deja ai plita/tigaie din aia, atunci o pui la incins, dar fara ulei!
- e momentul sa iei carnea si sa o pui pe tigaie. Astepti 2 minute.
- iti amintesti ca ideea cu ventilatorul nu era la misto si regreti ca n-ai facut si tu asa...
- intorci carnea si inchizi repede usa catre hol si sufragerie pe care ai uitat-o intredeschisa.
- mai astepti doua minute in conditii tot mai nasoale de fum. Nu intra in panica, fumul o sa iasa.
- rasucesti carnea la 90 grade si o intorci din nou, dupa care iesi la geam palid la fata de la hipoxie, dar zambind, ca sa vada vecinii ca nu e un incendiu. Sigur, intotdeauna exista riscul ca un pensionar sa sune pompierii, dar sa nu fim pesimisti.
- dupa inca doua minute, repeti operatiunea, regula fiind simpla: doua minute pe fiecare parte, intorsul la 90 grade fiind necesar pentru a obtine un frumos efect de "grilaj"...
- in sfarsit e gata; grija ca plita aia frige!

Evident, daca vrei carnea mai patrunsa poti lasa mai mult de 2 minute. Eu zic ca acest timp este optim atat petnru gust cat si pentru consistenta, carnea patrunzandu-se totusi suficient de bine. Neajunsurile acestei experiente fumigene vor fi compensate cu prisotinta de gustul exceptional al gratarului!
zeno.marin is offline   Reply With Quote sendpm.gif