View Single Post
Old 03 Oct 2011, 21:04   #3
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Topkapi
Nici eu nu ma prea dau in vant dupa "Topkapi". Si mi se pare oarecum injust ca Dassin sa intre in concurs cu un film care nu este mai mult decat un "Ocean's Eleven" intr-o locatie ceva mai exotica (sau, ma rog, exotizata). Mana lui Dassin nu se simte decat in cateva scene de suspans, care sunt totusi la ani lumina de cele din "Rififi". In rest, cateva imagini frumoase si un cast pestrit, desi, sincer, cel mai multi actori sunt cam absenti in propriile roluri (in special Maximilian Schell). Doar Ustinov este de urmarit in acest film, in rolul ghidului de doi lei devenit spion pentru seviciile secrete turcesti, pentru ca apoi sa fie cooptat in gasca spargatorilor.

The Chess Players
Am vazut mai multe filme de Ray si pot sa spun ca acesta este cel mai relax dintre toate. Pe fondul luptelor pentru putere in India coloniala, doi nobili indieni isi petrec majoritatea timpului jucand sah. Acestia neglijeaza viata conjugala (sotiile reactioneaza, totusi, pe masura), dar si pe cea politica. Cred ca cei doi reprezinta un fel de acceptare fara rezistenta a schimbarilor ce urmeaza sa se produca, spre deosebire de regele lor, care protesteaza impotriva dorintei colonialistilor britanici de a guverna direct peste provincia lui. Ca soldati, cei doi nu au nici experienta, nici talent. Ca soti, nu se ridica la nivelul asteptarilor. Ca sahisti, sunt niste bieti amatori. Straniu este ca sunt constienti de propria lor decadenta si de cat de incapabili sunt, iar partidele regula in compania celuilat le sunt, probabil, singurul mod de a mai uita de aceste lucruri.

Vot: Ray
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif