View Single Post
Old 01 Oct 2011, 18:06   #3
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Das Testament des Dr. Mabuse
Acesta este unul dintre filmele lui Lang care imi plac cel mai mult. Nu pot sa spun ca este mai bun decat primul ”Mabuse”, decat ”M” sau ”Metropolis”, dar aproape ca imi place mai mult decat acestea.
Desi e un film sonor, in memorie il percep mai mult ca pe un film mut, fie si numai datorita prezentei iconice a lui Rudolf Klein-Rogge sau trucurile și efectele vizuale pe care Lang le-a perfectionat in perioada sa muta. As mentiona, totusi, scene de deschidere, in care sunetul nu este folosit nici pentru dialoguri nici pentru muzica ambientala, ci ca un efect aparte, un zgomot tehnologic amenintator.
Mai important este faptul ca ”Testamentul...” este un film foarte conectat la realitatea politica din care s-a nascut. Prezentarea unei societati corupte (omniprezenta in filmele lui Lang, inclusiv cele americane), condusa din umbra de un psihopat nu a convenit noului regim in 1933, dar faptul ca Lang a avut ceva de spus in acest film atunci este un castig pentru generatiile urmatoare care au ocazia sa vada un film excelent despre paranoia si psihoza maselor care a cuprins Germania in zorii nazismului.

Atlantic City
Pai, ce pot sa spun? Imi place Louis Malle si imi place acest film. Cred ca e important sa nu fie privit nici ca un noir cu acte in regula (cum este ”Ascenseur pour l'echafaud”) si nici ca un anti-noir, ci mai degraba ca o drama cu un complot de gangsteri in fundal. Filmul este idealuri nerealizate (si nerealizabile), dezamagiri si vieti pierdute, lucruri pe care expresia lui Burt Lancaster si decorul dezolant al orasului din titlu le cuprind la perfectie.
Also, Susan Sarandon in tinerete e destul de hot...

Vot: Lang
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif