Thread: Melancholia
View Single Post
Old 01 Oct 2011, 18:04   #6
Liviu-
Film Dissection

Liviu-

Originally Posted by BenPC:
OK, deci cu felul in care reactioneaza cele 2 protagoniste, mi s-a parut dupa cum spuneam fortat sau deloc natural, poate Von Trier nici nu urmarea asa ceva si cum a spus si dragonfly_drk cele 2 surori sunt mai mult metafore, la poluri opuse, pentru felul in care umanitatea ar reactiona la un astfel de eveniment apocaliptic.. dupa cum spuneam, personal nu mi-a placut acest gen de reactie din partea surorilor chiar daca are o logica in spate mi se pare fortat iar scenariul nu ajuta deloc desi imaginile incearca sa creeze o atmosfera tipica unui film fantasy .. adica anything is possible.

Mie din contra, mi s-au parut foarte naturale. N-am avut ocazia sa dau peste multe persoane depresive, adica sa le vad intr-o astfel de stare urmarindu-le fiecare miscare, dar imi da impresia ca Trier a ilustrat-o foarte bine. Dupa cum ziceam, el insusi a avut de furca cu depresia si mi-e greu sa cred ca o persoana cu simtul lui artistic, care peste asta a mai si trait ce vroia sa ilustreze, nu poate reda corect o astfel de stare. Nu stiu ce sa zic, practic n-am ce spune aici, cel putin pana nu stiu exact ce parte a comportamentului, ce gesturi, ce expresii, ce replici te-au facut sa-l simti fortat sau fals.

Si legat de scenariu, mi se pare unul din punctele forte. Filmele lui Trier sunt in primul rand niste studii de caracter, asa cum facea Bergman, trateaza stari umane intunecate si o face excelent. N-am simtit nici atmosfera de film fantasy, ci realitate pura daca lumea ar fi sa fie confruntata cu o astfel de problema.

Totusi n-as zice ca filmul este complet lipsit de continut

Eu as zice ca-i plin de continut. Fiecare moment ajuta la construirea personalitatii personajelor si o trateaza in contextul unor sentimente intunecate.

- de ce se purta Justin asa de urat cu viitorul sot, care din cate se poate observa era un timp de treaba, iar la scena cu dormitorul in care proaspetii insuratei urmau sa "respecte traditia" ea il refuza si se duce sa i-o traga cu tipu ala care lucra pt seful ei (si era inrudit cu el daca imi amintesc bine )

Poate din cauza ca era depresiva si vroia sa respinga ideea de societate perfecta, sa-i respinga falsitatea, modul in care majoritatea personajelor se suportau doar pentru ca asa iti impun normele societatii, una dintre ele fiind si casatoria. Cred ca sunt multe de discutat pe seama evenimentului respectiv... pe mine nu ma multumeste ce am zis mai sus.

de ce barbatul lui Claire se sinucide .. ala chiar a fost un moment WTF, din nou poate intentionat, tipu fusese super cerebral, calculat, pe tot parcursul filmului, sigur avea si el indoieli in privinta impactului dar .. chiar asa, sa inghita un pumn de pastile in grajd ca muierea doesn't make any sense

Lasitate. Inainte nu era sigur de impact, desi isi ascundea foarte bine teama de posibilitatea impactului. Cand lucrul a devenit cert probabil nu a putut suferi tensiunea, ideea ca avea sa moara in curand si lucrul asta nu depindea de el , ci de momentul ciocnirii, adica de planeta cealalta. Prin acelasi lucru a trecut si Claire, doar ca era se gandea mai mult la copil decat la sine. Justine parea sa fie deja impacata cu gandul ca va muri, asa ca pe sfarsit nu mai avea dilema asta. Sotul a ales sa moara dupa vointa sa, sa aiba o moarte controlata si sa treaca peste acele ultime momente ale planetei care probabil ar fi parut ca ani pentru cei ce asteptau ciocnirea.

- si ultimul aspect .. poate au mai fost si altele dar astea sunt cele care imi vin in minte acum .. am amintit mai sus de scena in care Justin zice "I think your plan is a pice of shit" deci o durea fix in .. dos de cum o va prinde finalul, pe buda sau afara cu un pahar de vin, atunci de ce brusc trecerea la " hai sa construim un cort magic " .. asta a facut ca finalul sa fie plat dpdv emotional pt mine, tocmai pt ca totul era atat de artificial si contradictoriu desi muzica, tinutul de maini (ca in Toy Story 3), bocitul femeilor .. parca si Justin incepuse sa regrete putin, toate aceste lucruri incearcau sa deschida robinetul si sa plang ca o fetita

"Cortul magic" l-a facut pentru baiat. Cum ei nu ii pasa cum avea de gand sa moara a tinut sa faca ceva ca nepotul ei sa nu se sperie (prea tare). Acum nu fi exagerat legat de plans. Cand vine sfarsitul lumii nu ti se pare o reactie de-a dreptul normala ca majoritatea (nu unii) oamenilor sa planga? La fel si tinutul mainilor, mi se pare ceva normal.
Liviu- is offline   Reply With Quote sendpm.gif