ar trebui sa privim vizionarea filmelor din turneu ca pe niste exercitii impuse, ca pe niste "teme pentru acasa". este firesc sa nu ne placa toti regizorii care au castigat selectia, dar daca luam abordarea filmelor acestor regizori ca pe o obligatie, inseamna ca nu vrem decat sa ne sustinem preferatii, fara sa incercam sa acceptam si stiluri regizorale sau culturi cinematografice mai putin cunoscute sau atractive din motive subiective pentru fiecare dintre noi.putem emite si pareri defavorabile despre filmele pe care nu ne place sa le vedem si consideram ca vizionatul lor in virtutea participarii la turneu reprezinta un sacrificiu destul de mare de timp si efort, mai ales....
dar, daca n-ar exista o dezbatere, un conflict de idei si pareri diferite, nu cred ca s-ar atinge scopul pentru care s-a organizat acest turneu. si sincera sa fiu, Liviu a facut la randul lui eforturi foarte consistente pentru organizare (mai ales ca era si in sesiune) si ar fi pacat sa se piarda sau sa nu avem o finalitate, doar pentru ca nu suntem interesati de anumiti autori sau pur si simplu consideram din start ca nu merita sa pierdem timpul cu ceva ce n-ar putea sa ne aduca nimic nou in propria experienta cinefila. oricand pot avea loc schimbari de opinie in optica fiecaruia, in viziune.trebuie doar sa acceptam ca orice regizor sau orice film care sunt inscrise in concurs au ceva de spus din punct de vedere cinematografic.ca nu sunt toti preferatii nostri, sau nu se pot compara X cu Y, asta e cu totul altceva si cred ca atunci cand ne-am gandit sa participam la acest maraton de filme, ne-am asumat riscul obligatiei de suporta tot felul de stiluri regizorale,fie ca ne plac, fie ca nu...
|