View Single Post
Old 26 Sep 2011, 00:29   #49
Mercutio
Guru

Mercutio

Originally Posted by Twinsen:
Scuza-ma daca am inteles gresit, dar nu ai scris tu "cand regasesti o multitudine de elemente ce provin din filmul noir, din Lang, din Huston, din Hitchcock, din Melville, din Eastwood, etc., observi ca nu e prea original, ca nu s-a investit prea multa creativitate in el" despre un film pe care nu l-ai vazut? Acum ce s-a intamplat, te-ai suparat ca am scos asta in evidenta si incepi cu atacurile la persoana?
Nici nu e nevoie sa-l vad, ma refeream la un film ipotetic, oricare, unul recent.
O data ce ai spus ca il bate la toate capitolele pe Le Samourai, e clar ca are aceleasi capitole, deci se incadreaza in gen, respecta anumite conventii, se bazeaza pe aceleasi elemente comparabile: intriga, tema, iconografie, tipuri de personaje, simboluri. Toate acestea nu au fost inventate de autorul de care spui tu. El doar le-a preluat.

Originally Posted by Twinsen:
E o distinctie simpla intre a fi creator de film (aka profesionist) si consumator de film (aka cinefil sau simplu spectator). Eu nu dau sfaturi regizorilor despre cum sa faca filme, ci vad rezultatul. E normal, scopul filmelor e de a fi vazute si traite de spectatori. Nu as accepta ca un amator care nu se pricepe sa-mi dea sfaturi la programare, dar cu siguranta as accepta ca acelasi amator sa-mi dea sfaturi din perspectiva de utilizator al programului creat de mine. Si nu cred ca are nevoie de vreo cunostiinta tehnica ca sa aprecieze daca programul ii place si daca e ceea ce si-a dorit sau nu. E la fel si la filme. Evident, orice cunostiinta tehnica si istorica din domeniu e binevenita, dar nu e neaparat necesara.

In primul rand ca cinefil inseamna connaisseur in domeniul cinemaului. Si simpla prezenta a noastra aici, pe acest site si faptul ca scriem verzi si uscate ne pune pune in postura de a fi cinefili avizati. E adevarat ca oricine poate aprecia un film, fara sa stie cum a fost facut. Nu trebuie sa fii bucatar pentru a aprecia o mancare. Dar eu cred ca suntem aici nu doar pentru a spune ca ne-a placut sau nu un film. Asta se face si pe facebook sau aiurea. Pentru orice pasionat de masini, vinuri, fotbal, carti vechi, timbre, stiu eu, de capace de bere daca vrei, exista un mod superior de apreciere. E atunci cand cunosti obiectul pasiunii in amanunt: provenienta lui, componentele si modul in care e alcatuit, valoarea intriseca, valoare istorica, s.a., you see?

Last edited by Mercutio : 26 Sep 2011 at 13:43.
Mercutio is offline   Reply With Quote sendpm.gif