View Single Post
Old 24 Sep 2011, 22:55   #39
varu
Guru

varu

Scuze de offtopic si ca ma bag in vorba, desi nu vorbeai cu mine.

Originally Posted by Liviu-:
De curiozitate, de Memories of Murder, Hana-Bi, Oldboy, Yi Yi, 3-Iron, Spring, summer, autumn, winter and... spring, I saw the devil, Mother, The Chaser, Peppermint Candy, Poetry ai auzit? Toate sunt filme asiatice foarte cunoscute si apreciate in genul lor, dar problema e ca filmele asiatice recente parca ajung mult prea greu la urechile oamenilor.

A Bittersweet Life - vazut si il consider un film mai slab ca Le Samourai (desi compar mere din anii 2000 cu pere din anii '60 si e cam fortat)
Memories of Murder - vazut, capodopera!!!, un film mai bun ca Seven
Hana-Bi - vazut, capodopera!!!
Oldboy - vazut, capodopera!!!
Yi Yi - vazut doar inceputul, e pe lista scurta de viitoare vizionari
3-Iron - nu
Spring, summer, autumn, winter and... spring - vazut, capodopera!!!
I saw the devil - vazut, placut mult
Mother - n-am vazut niciun film de Lee Chang Dong
The Chaser - nu
Peppermint Candy - n-am vazut niciun film de Lee Chang Dong
Poetry - n-am vazut niciun film de Lee Chang Dong

Mie mi se pare ca cinematograful sud-corean e infinit peste noul val romanesc. Regizori ca Chan-wook Park, Kim Ki-duk, Joon-ho Bong, Jee-woon Kim, Chang-dong Lee (trebuie neaparat sa vad si ceva de Sang-soo Hong) sunt peste Puiu, Porumboiu & co. doar ca-s ceva mai putin artsy, combina extraordinar de bine vizualul, cu muzica, cu povestea si cu jocul actoricesc de prima mana.
Aici e foarte discutabil pentru ca e o comparatie mere cu pere. Sigur ca in turneul asta al nostru pot concura Cassavetes cu Hsiao-hsien, dar sunt doua moduri de a face cinema total diferite. Doua viziuni diferite, doua aplecari asupra cinemaului si filozofii diferite, bugete diferite (filmele mentionate de tine au bugete de cateva ori mai mari decat ale amaratilor de minimalisti romani) etc. Nu spun ca daca ai nostri ar avea mai multi bani ar face filme la fel cum fac coreeni, spun ca sunt cinematografii diferite care nu prea se pot compara. E doar discutabil.
Sincer mie mi se par mult mai "artsy" filmele alor nostri decat ce am vazut eu din lista mentionata de tine. Filmele alea coreene sunt destul de comerciale (minus Spring, Summer... care e total necomercial), dovada si un mare succes la public la Oldboy.

In schimb
Si rezultatele lor la festivaluri internationale sunt incomparabil mai bune.
nu prea cred. Aici trebuie sa vii cu argumente.

Cinemaul sud-coreean n-a luat niciodata un Palme d'Or sau un premiu suprem la Venezia. Astea sunt cele mai mare festivaluri internationale. Romanii au un Palme d'Or.
In anul cand a luat Mungiu Palme d'Or in competitie cu el erau doua filme de Lee Chang-dong si Kim Ki-duk. Nu cele din lista ta, dar a fost mai bun ca ei.
In anul cand a luat Puiu Un Certain Regard a fost in competitie cu el un film de Kim Ki-duk. A fost premiat el, nu Kim Ki-duk.

Last edited by varu : 24 Sep 2011 at 23:04.
varu is offline   Reply With Quote sendpm.gif