View Single Post
Old 24 Sep 2011, 21:55   #37
Liviu-
Film Dissection

Liviu-

Originally Posted by Mercutio:
Dar a introdus ceva nou, arhetipul killerului singuratic ca personaj, pe care il regasesti dupa aceea in numeroase alte filme. In plus are un stil unic, o anume patina, la fel ca un tablou care ramane original, oricate alte copii, imitatii, inspiratii s-ar face dupa el.

Si il respect pentru ce a introdus, dar din pacate nu e unic. Nu e indeajuns ca a fost primul care a introdus un concept, odata aparute si alte filme cu aproximativ aceeasi idee nu mai poate fi considerat unic, indiferent ca a fost primul. Comparatiile sunt inevitabile si in mare totul se reduce la care e mai eficient.

In asta consta originalitatea lui, nu e un produs, ca un software, de exemplu, pe care il arunci cand apare unul cu caracteristici si functii mai avansate: mai multa actiune, mai multe impuscaturi, mai multe femei goale, etc.

Desigur, il apreciezi pentru ceea ce este, asa cum faci si cu filmul nou. Il apreciezi pentru cat de bine transmite un mesaj, pentru stilul prin care o face. Vorbind de stil, mie mi se pare ca asiaticul imbunatateste enorm aici intr-atat incat reuseste chiar sa-l faca poetic, o caracteristica pe care foarte rar o intalnesc la filmele de genul asta.

N-am vazut filmul asiatic, chiar am sa-l caut. Dar daca n-am auzit nimic pana acum de el, nu cred ca are ceva special.

Asta e o capcana in care si eu cad uneori. Ar fi foarte bine daca amandoi am reusi sa scapam de ea, desi nici o doza de scepticism nu strica deloc. Acum depinde si de cat de diferit vedem noi filmele, diferenta de varsta s-ar putea sa-si spuna cuvantul mai ales in cazul filmelor de genul asta.

De curiozitate, de Memories of Murder, Hana-Bi, Oldboy, Yi Yi, 3-Iron, Spring, summer, autumn, winter and... spring, I saw the devil, Mother, The Chaser, Peppermint Candy, Poetry ai auzit? Toate sunt filme asiatice foarte cunoscute si apreciate in genul lor, dar problema e ca filmele asiatice recente parca ajung mult prea greu la urechile oamenilor. Mie mi se pare ca cinematograful sud-corean e infinit peste noul val romanesc. Regizori ca Chan-wook Park, Kim Ki-duk, Joon-ho Bong, Jee-woon Kim, Chang-dong Lee (trebuie neaparat sa vad si ceva de Sang-soo Hong) sunt peste Puiu, Porumboiu & co. doar ca-s ceva mai putin artsy, combina extraordinar de bine vizualul, cu muzica, cu povestea si cu jocul actoricesc de prima mana. Si rezultatele lor la festivaluri internationale sunt incomparabil mai bune.

De valoare pe care o apreciaza un connaisseur, desi nu pot declara eu ca sunt unul.

Pe mine nu ma intereseaza ce apreciaza un connaisseur, ci filmul in sine, filmul raportat la mine ca spectator.

Hai sa luam de exemplu un film cat de cat recent. Pulp Fiction bunaoara. Aduce ceva nou in cinema. Daca apar altele care se inspira din el, dar raportandu-te la tendintele din prezent poti spune ca sunt mai bune, ce faci, ii renegi valoarea, importanta, influenta?

In niciun caz, dar nimic nu poate opri din a afirma ca celalalt e mai bun, daca intr-adevar asa consider eu. Filmele de fapt nu sunt in competitie, ele ar trebui sa se completeze, nu sa se anuleze, dar atunci cand apare ceva cu o viziune mai proaspata nu ii pot nega valoarea doar pentru ca o parte din film reia teme intr-un mod asemanator cu altele.

Asta e ideea, daca am exprimat-o clar.

Te-ai exprimat destul de clar inca de la inceput
Liviu- is offline   Reply With Quote sendpm.gif