View Single Post
Old 20 Sep 2011, 17:55   #10
anaemona
Guru

anaemona

Achtung! Achtung! Spoilere!!!!

varule, nu stiu daca interpretez eu bine filmul, dar semnele vietii sint ca sintem neinsemnati. Personajul principal intra in scena fara sa-l vedem, adus de o masina ce doar stirneste praful in urma ei. In acelasi fel e si iesirea lui din scena. Viata e praful ala ridicat de pe sosea care oricit ar fi de tumultos pina la urma tot se aseaza intr-un fel si nu ramine nimic vizibil in urma lui. Pe masura ce personajul inebuneste camera se indeparteaza de el, de fapt cred ca ultima data cind ii distingem trasaturile e atunci cind pune mina pe fortareata. Apoi filmarile sint din ce in ce mai distantate si in final nu-l mai vedem nici macar ca silueta. In nebunia lui personajul se crede invincibil, chiar e o replica care spune asta, nu mi-o amintesc exact, dar Herzog ne zice ca orice om e nesemnificativ privit de la distanta, chiar daca pentru scurt sau mai lung timp poate influneta viata altora. Poate filmul are si semnificatii politice, legate de nebunia lui Hitler, a lui Stalin, a oricaror dictatori, dar oricum nu pune accent pe asta. In special pentru ca nebunia e declansata de cimpul ala imens de mori de vint, adica inutilitate, invirtire in cerc, incapacitate de a gasi un rost deasupra lucrurilor marunte, asa cum gaseau ceilalti in jurul lui.

Mie mi-a placut foarte mult filmul, cred ca mai mult decit Samuraiul, dar inca nu sint sigura ca voi vota.