View Single Post
Old 16 Sep 2011, 12:18   #32
Liviu-
Film Dissection

Liviu-

Am revazut in sfarsit Pickpocket. Mi-a placut mai mult decat prima data, probabil si pentru ca am incercat sa-l inteleg mai bine de data asta, dar tot mi se pare departe de a merita laudele ce i se aduc. Dupa cum s-a mai zis pe aici seamana foarte mult cu Crima si pedeapsa, ideea de motivare a crimei (aici furt) prin superioritate intelectuala(dar care superioritate nu prea reiese din film), jocul hotului cu politistul, apoi invers, jocul polistului cu hotul, pierderea calmului acestuia din urma, iar la sfarsit descoperirea iubirii si acceptarea crimei. Fata de data trecuta i-am simtit sentimentul de singuratate si zbuciumul interior, dar nu sunt de acord cu Chambord cum ca ar reiesi cumva emotia din exterior, cel putin nu mai mult decat oricare alt film normal din punctul asta de vedere. Exista scenele din propriul apartament, un mediu sarac, solitar si trist (inca o asemanare cu Dostoievski), poate astea il caracterizeaza, dar cele din exterior cu metroul, barurile etc. nu cred ca zic vreo ceva despre personaj. Nici actorul nu prea ajuta in sensul asta, are fata potrivita, dar gesturile de multe ori aiurea, se cunoaste ca e amator si lucrul asta se simte, nu la fel de mult ca in Au hasard Balthasar, dar destul incat sa fie la limita dintre iritant si penibil. Nu sunt de acord cu ideea lui Bresson de utilizare a unor actori amatori, un joc actoricesc bun nu conduce la indepartarea ideii de baza a filmului, ci o sustine, o intareste, ii da veridicitate. In fine, sunt pe graba asa ca inchei aici. Sincer parca n-as vota in meciul asta, pentru mine e prea la limita, dar pentru ca am ajuns sa nu prea mai suport stilul hollywoodian vechi de melodrama (desi nici filmele cu mari pretentii artistice, dar care nu zic mare lucru nu prea le suport) am sa votez cu Pickpocket.

PS: S-ar putea sa nu mai am acces la net vreo cateva zile, deci sa intarzii cu noile meciuri. Daca luni seara inca nu apar rog pe altcineva sa posteze in locul meu. Nu-i nevoie sa fie aranjate cum le fac eu, pot sa fac asta mai tarziu, dar sa fie un loc pentru discutii.
Liviu- is offline   Reply With Quote sendpm.gif