Originally Posted by Windom:
Frumoase cuvinte, mai ales ca vin din partea unui...agnostic(?). 
|
Chiar a unui ateu, dar filmele lui Tarkovsky transcend ideea de religie si credinta, frumusetea vietii, cu bunele si relele ei, trec peste simpla idee ca toate sunt datorate unei fiinte superioare noua sau nu. Sincer, in ciuda subiectului, nici nu stiu daca asta e neaparat cel mai credincios film al sau si oricum Tarkovsky vorbeste despre ceea ce e pe pamant, nu in cer. Trateaza el tema omului lui Dumnezeu, a artistului raportat la Dumnezeu, dar cred ca e o tema secundara, cred ca primeaza ca teme conditia artistului, omul cu greutatile sale, omul in relatia cu cei din jur, omul in relatia cu natura, natura in relatie cu omul, natura de sine statatoare, intr-un cuvant primeaza viata.
a spiritual overdose (cel putin eu asa mi-l amintesc, eram in liceu cind l-am vazut prima oara), de unde si retinerile de care vorbeam.
|
Este o doza spirituala, dar nu de natura religioasa, e genul de spiritualism la care poate adera oricine, indiferent de credinta, e arta pura, iar din punctul meu de vedere arta e "credinta" oricui, mai ales a ateului pentru ca el nu are un Dumnezeu care sa fie tot timpul in fata tuturor lucrurilor.
Desigur, acum probabil l-as vedea cu alti ochi si as descoperi multe aspecte interesante, dincolo de dimensiunea spirituala.
|
Eu prima data l-am vazut in urma cu doar 2-3 ani si acum parca a fost o cu totul alta experienta. Mi-a placut foarte mult si prima data, dar acum l-am vazut cu alti ochi, l-am inteles mai bine, l-am apreciat mai mult si a fost o experienta mult mai intensa. L-am urmarit atat de captivat incat as fi putut spune ca ma uitam la un thriller, doar ca ce vedeam eu nu era actiune, urmariri, Keyser Soze, ci frumusete in stare pura.
Nu ma astept sa placa tuturor, nu ma astept ca toti sa-l aprecieze, nu ma astept ca toti sa-l vada asa cum l-am vazut eu si sa-l traiasca la fel, arta e foarte subiectiva, chiar si Tarkovsky zice: "Art does not think logically, or formulate a logic of behaviour; it expresses its own postulate of faith. If in science it is possible to substantiate the truth of one's case and prove it logically to one's opponents, in art it is impossible to convince anyone that you are right if the created images have left him cold, if they have failed to win him with a newly discovered truth about the world and about man, if in fact, face to face with the work, he was simply bored."