Originally Posted by varu:
Votez cu GoodBye, Dragon Inn. Original e putin spus. OZN e termen mai potrivit.
Filme ca La Ceremonie s-au mai facut.
|
pai,da! original e bine spus,dar originalitatea nu e sinonima cu ceva deosebit ca realizare artistica,iar comparatia cu OZN-ul provine din faptul ca Tsai a vrut sa arata limita pana la care poate impinge minimalismul.si cred ca a exagerat.
pe de alta parte, sa spunem despre "La Ceremonie" ca este un film ca oricare altul din categoria sa, mi se pare un pic de.... partinire prea pe fata pentru taiwanezul preferat.
Chabrol e un regizor de mare clasa,iar actorii la care el a apelat pentru a ne servi pe tava(cu un adevarat ceremonial) un thriller interesant, sunt din aceeasi categorie.
nu putem compara cele doua filme.nicicum. este o diferenta imensa in ceea ce priveste stilul regizoral, mediul cultural si social pe care cei doi ni-l infatiseaza, mizanscena total diferita...ca nivel de "civilizatie"....
stiu ca filmul taiwanezului e realist si dur prin imagine, dar filmul lui Chabrol este de departe unul cu o structura clasica reusita (a genului sau).chiar daca uitatura ciudata a lui Sophie,prevestea inca din primele secvente ca ceva rau se coace in mintea ei si ca vom avea cu siguranta spre sfarsitul filmului cel putin o victima, nu putem sa nu apreciem ca dozajul suspansului si modul cum Chabrol a adus aceste doua psihopate impreuna,le-a imprietenit si le-a creat posibilitatea sa-si manifeste cu atata inocenta sinistra, boala mentala de care sufereau, nu este o demonstratie de virtuozitate regizorala pe care n-ai cum s-o ignori.la aceasta, se adauga talentul Isabellei Huppert, prezenta inconfundabila si stilata a Jaquelinei Bisset facand pereche excelenta cu Jean Pierre Cassel,dar si o prestatie surprinzator de placuta a lui Virginie Ledoyen.
am urmarit cu mare placere filmul.atmosfera din caminele micii burghezii intelectualiste franceze intotdeauna m-a incantat. este dovada bunului gust si a manierelor civilizate,din care cred ca putem invata multe si mai ales de care ar trebui sa facem si noi uz,fara restrictii, in abordarea tabieturilor zilnice de viata.acesta este unul din motivele pentru care mi-a placut „La Ceremonie” si indeosebi,scena de final, executia cu sange rece a familiei Lelievre, ca singurul soc vizual violent, menit sa contrasteze cu linistea,armonia si bunastarea, specifice traiului unei astfel de familii.
imi pare rau pentru Tsai, dar impresia de saracie,in ambele sensuri, saracie de care parca nu mai scapam nici noi, nu m-a convins.degeaba a vrut el ca prin prelugirea(la maximum posibil al rabdarii)fixarii camerei de filmat pe anumite cadre, sa inlocuiasca dialogul, care era din start de neconceput intr-un film, practic, fara scenariu si personaje.parerea mea, este ca nu i-a reusit.
Votul meu: Chabrol, fara ezitare.
Altfel, „Cahiers du Cinema” ar fi fost inventat de chinezi si nu cred ca ar fi fost posibil sa se intample chestia asta,nici intr-o mie de ani!