View Single Post
Old 07 Sep 2011, 01:35   #5
anaemona
Guru

anaemona

Originally Posted by Twinsen:
La ceremonie - Not much to say. Un film banal pana la final, cand derapeaza devenind aberant. Sper ca n-o sa fiu nevoit sa citesc despre conflictul dintre clase sociale si profunzimea mesajului din filmul asta, dar parca vad ca asta ma asteapta. Ca singur punct pozitiv, personajele sunt destul de bine dezvoltate, dar asta e oarecum o traditie in filmele frantuzesti.

Nu, nu e conflictul dintre clasele sociale, oricum nu doar el. E o revolta pe care o putem simti fiecare in noi (diverse motive), care la un moment dat devine incontrolabila.

Twinsen, cu regret o spun, n-ai inteles nimic din film. Filmul e orice numai banal nu. Chabrol e unul din cei mai mari regizori francezi contemporani, deschizator al marelui val francez, cu zeci de filme care merita vazute. Daca La ceremonie e banal, multe, multe filme nu merita nici macar 5 minute de vizionare. Cred ca am vazut vreo 10 din filmele lui si imi place in special felul lui molcom, lentoarea cu care isi construieste actiunea.

Chabrol e maestru in a-si construi personajele, e maestru in a te mentine alert 100% in cele mai banale scene, cum ar fi scena de deschidere a filmului. Eu am vazut filmul acum cel putin 3 ani, o singura data si imi amintesc scena asta ca si cum abia l-as fi vazut. Grimasa apatica, si neprietenoasa a lui Bonnaire parca iti sfredeleste in creier, iti spui din primele minute ca ceva nu e in regula cu ea. Apoi, felul in care incepi sa construiesti puzzel-ul pentru a-i descoperi secretul nu are nimic banal, ca sa nu mai vorbim ca nici nu ti se dezvaluie tot secretul, acelasi lucru si in cazul personajului lui Huppert. Chabrol te pune sa analizezi doar prezentul. Chiar daca prezentul e incarcat de trecut, nu poti sa judeci personajele lui dupa trecut, doar prezent. Personajele principale sint un amestec de inocenta si violenta, nu avem de-a face cu criminali dar Chabrol ne construieste, prin toate scenele aparent banale, drumul prin care personajele ajung criminali, si dupa mine o face cu multa arta, chiar daca e oarecum previzibil.

Nu in ultimul rind trebuie sa vorbim de actori, de cele 2 actrite din rolurile principale, in special Huppert, care mi se pare cea mai complexa actrita franceza la ora actuala, capabila sa se transpuna in orice personaj i se pune in fata.

Eu nu o sa pot urmari al doilea film si daca altii vor decide ca e mai bun, sa cistige cel mai bun dar sa incercam sa facem critici constructive, nu sa aruncam vorbe aiurea.

Originally Posted by varu:

La Ceremonie

Mie tocmai finalul mi s-a parut extrem de banal.

Finalul filmului nu e doar ala, de fapt mie mi s-a parut genial si cred ca ar fi bine sa nu fie dezvaluit in schimburile de replici, pentru ca cei care nu au avut inca ocazia sa vada filmul sa nu aiba atit de mult de pierdut.