"o thiasos".
un film greu de digerat, complex. cred ca este inutil sa comparam cele doua filme,fiindca au cu totul alta compozitie si valoare cinematografica. "o thiasos" e un punct de referinta,fara indoiala, probabil un film emblema pentru greci,dar,un strain care-l vizioneaza nu poate ramane indiferent si chiar daca inainte de a se hazarda in aceasta misiune,nu cunostea mare lucru despre istoria moderna si antica a acestui popor,filmul lui Angelopoulos il va determina, cu siguranta,sa aprofundeze acest domeniu si cred ca acest lucru este in primul rand meritul lui,ca regizor.
ar fi prea putin sa spunem despre„o thiasos” ca este doar un film dramatic despre soarta unei familii de actori ambulanti,cum ar fi deasemenea putin, sa spunem ca este un doar un film istoric.piesa de teatru „golfo the shepherdess” pe care acesti peregrini se „chinuie” sa ne-o puna in scena este o metafora pentru cealalta piesa,mult mai ampla,cea a faptelor istorice,pe fundalul carora,destinele dramatice individuale capata sens.personajele sunt sterse, impactul vizual cu ochiul spectatorului este impiedicat de vesnicele paltoane si palarii pe care le poarta,de fapt, avem de-a face mai mult cu personaje colective,reprezentante ale unor ideologii(nazismul,fascismul si comunismul) ,care, in lupta lor pentru putere,nu fac altceva decat sa-si transforme adeptii in marionete.dezolante imaginile, insa realiste. atat decorurile exterioare,cu cladirile si strazile afectate de razboi,cat si interioarele,cu camerele intunecoase si reci,ne arata o alta fata a Greciei,nu aceea pe care noi o cunoastem din pliantele cu reclame pentru turisti,ci o Grecie care a fost candva o tentatie mare pentru poftele expansioniste ale Mussolini si Hitler,dar si scena de lupta pentru propriul razboi civil.
e lesne de inteles ca semnificatia scenelor mitice din piesa de teatru are legatura cu ceea ce se intampla in anii aceia pe scena politica a tarii si de aceea cred ca filmul nu poate fi inteles la adevarata valoare decat daca in coltisoarele memoriei mai exista Agammemnon, Orestes, Clitemnestra,Elektra,ca personaje ale tragediei antice grecesti,dar si sincer, ma indoiesc ca vreun participant la turneu, poate realiza acest lucru din prima vizionare,decat daca nu e vreun istoric profesionist sau cel putin pasionat.
Votul meu: Wong Kar- wai-pentru ca as fi ipocrita daca as vota un film pe care n-am reusit sa-l deslusesc,doar pentru ca sunt constienta ca este mult mai valoros.
p.s.:imi cer scuze anticipat fata de cei care s-ar putea simti jigniti de ceea ce am spus in ultima fraza a comentariului.n-am avut intentia asta.
|