Citind threadul asta, imi amintesc de ce m-am facut programator.

E un domeniu in care de obicei vezi clar care analiza e mai aproape de realitate. La filme in schimb se pot bate campii cu gratie, iar daca in discutia cu altii exista intrebari care nu-ti convin, le ignori pur si simplu, pentru ca tu "simti" ca ai dreptate.

Sau gasesti tot felul de "portite", gen "da am zis aia dar de fapt insemna altceva". Si da, arta e subiectiva, dar interpretarea ei e bine sa fie legata si de logica, altfel intram intr-un taram in care dialogul nu are sens. Scuze de paranteza.
Originally Posted by anaemona:
E vorba de alienare prin pierderea culturii, e vorba de prezentarea a doua societati, o societate rece in care vedem cine regizate, decor interior auster si o societate in care oamenii cinta in strada si se imbratiseaza desi nu se cunosc.
|
In primul rand, nu vedem nimic din societatea din care vine fotograful. Sper ca nu consideri ca cina aia aranjata e o ilustrare a societatatii canadiene. Din Armenia, vedem niste biserici, care sunt prezentate de parca ar fi fost construite de supra-oameni si ar contine o intelepciune uriasa. In mod convenabil, nu aflam nimic din intelepciunea aceea, cu exceptia unor povesti despre un rege care se indragostise de niste misionare crestine. Oh si mai e ceva despre alegerea locului bisericii in functie de Energia pe care o emana!

Daca tu numesti asta prezentarea a doua societati, insemana ca avem concepte total diferite despre ce insemana a arata o societate. Hei, asa pot sa vina si niste cameramani straini in romania, sa filmeze Castelul Bran in timp ce balmajesc despre Dracule si voila, societatea romaneasca!
Originally Posted by anaemona:
Pe ansamblu, filmul e dureros pentru mine, nu-i gasesc o valoare artistica chiar daca muzica si imaginile sint superbe, nu mi-a trezit emotii, doar aceleasi intrebari si nelinisti pe care mi le-am mai pus de destule ori.
|
In psihologie asta se numeste proiectie. Adica banuiesc ca si tu ai legatura cu o diaspora si atunci iti proiectezi propriile tale propriile tale sentimente si ganduri asupra filmului, dandu-i mult mai multa semnificatie decat are de fapt. Ceva de genul, mi-am iubit mult bunica, a fost o femeie extraordinara, buna, puternica, inteleapta si daca o data vad o femeie batrana pe strada care seamana cu ea, exista tendinta de a simpatiza cu ea si de a crede ca si ea are calitati asemanatoare, desi de fapt nu stiu nimc despre ea.
Originally Posted by Mercutio:
In opinia mea filmul este in primul rand despre apartenenta la o cultura, despre cat de puternica este aceasta apartenenta(mai puternica decat o relatie de cuplu)
|
Daca apartenenta e atat de puternica, atunci nu pleci in Canada. Daca era prea mica si a fost dusa de parinti, atunci automat apartenenta slabeste de-a lungul anilor prin distanta. Iar majoritatea oamenilor pe care ii stiu eu isi iubesc mai mult sotul/sotia decat tara lor.