View Single Post
Old 26 Aug 2011, 19:51   #54
Liviu-
Film Dissection

Liviu-

Vad ca runda asta ma bag in discutii numai pe fond de neintelegeri De data asta de natura pertinenta insa

Din ce a spus Twinsen nu reiese vreo declaratie asupra filmului Aurora. De altfel Aurora nu e genul de film din care nu reiese nimic, iar fiecare vede ce vrea. Twinsen s-a limitat la afirmatii despre genul de film, nu despre Aurora in sine. Cred ca te-ai grabit putin cu afirmatia asta.

Cred insa ca si Twinsen greseste cand contesta filmele care nu au un mesaj direct, desi spune "Nu vreau sa mi se ofere nimic mura in gura, dar vreau sa mi se ofere ceva nou pentru mine, sa simt ca sunt mai implinit intelectual sau emotional dupa vizionare.". Pai asta depinde foarte mult de spectator. Pentru tine poate nu a avut efectul asta, dar pentru sustinatorii sai cred ca l-a avut. Sunt si filme confuze, care nu transmit nimic direct, dar care prin imaginile respective pot trasmite lucruri in functie de privitor. Nu pot exista filme care sa fie pentru toti. Unii prefera American Pie si vad ceva in filmul ala, dar nu inteleg absolut nimic dintr-un Tarkovsky. Altii invers. La un nivel mai restrans, eu il apreciez enorm pe rus, dar nu m-a atras absolut deloc Godard pana acum. De altfel mi se pare... hai sa nu zic irelevant, dar nu cred ca ceea ce vrea sa spuna regizorul e singurul lucru important intr-un film. Cred ca mai important e cum reusim noi sa ne raportam la el, ce reusim noi sa extragem, sa simtim din experienta respectiva. Cred ca nici nu conteaza daca e acelasi lucru cu mesajul dorit a fi transmis de regizor (in caz ca exista). Mesajul pe care il extragem noi poate fi chiar mai relevant, iar atunci cand se aduna mai multe persoane se invart mai multe idei. De asta l-am si adus in discutie pe Tarkovsky mai devreme. Imi plac filmele sale pentru ca nu numai ca nu-ti dau mura in gura, dar sunt chiar departe de lucrul asta. Practic poti jongla cu multe idei diferite de cele ale regizorului si asa poti iesi mult mai castigat decat cu un mesaj direct.

Cat despre runda in sine n-am avut timp sa vad decat filmul argentinian si cred ca nu o sa fac vreun progres in sensul asta. Poate reusesc sa-mi fac ceva timp pentru Ten. Dupa comentariile din celalalt topic suna chiar interesant.
Liviu- is offline   Reply With Quote sendpm.gif