Thread: Arta gătitului
View Single Post
Old 14 Aug 2011, 20:07   #665
zeno.marin
Senior
 
zeno.marin
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 139
Master teaches...

O reteta simpluta de tot - musaca de dovlecei:

Ingrediente:
- 2 dovlecei de dimensiune medie
- cateva rosii, nu prea conteaza cate. Sa zicem 5.
- 3 morcovi sau deloc. Cum vreti.
- 2 cepe gigantice, sau medii - depinde de dimensiune.
- 5000 mg. carne tocata care a facut odata parte dintr-un porc.
- obisnuitele chestii auxiliare: cateva linguri de ulei, sare, piper, verdeata, un pic de unt o manuta de pesmet. Chiar, cum ar fi sa ai o "mana de pesmet"?...
- optional - 2 linguri de pasta de tomate.

How to:
- Se curata dovleceii cu un cutit de curatat cartofii. Hmm... In timpul asta va ganditi la dirijabilul Hindemburg...
- Dupa o injuratura inabusita, recuperati si spalati dovlecelul scapat in chiuveta sau pe jos. Curatat e lunecos iar acum va amintiti ca o mana de pesmet ar fi fost buna...
- Taiati dovlecelul felii de 7mm, perpendicular pe axa transversala.
- Feliile peste care ati pus sare fata-verso, le lasati minim 10 min pe niste tavi ca sa iasa apa din dovlecei. Intre timp faceti altceva, adica orice de la urmatoarele puncte.
- De ex. ungeti locul viitoarei crime (un vas) cu unt de care se va lipi pesmetul, pentru ca sa nu se prinda mancarea (v-ati prins). O lasati intr-un colt liber al bucatariei, pentru ca mai e pana sa aveti nevoie de ea.
- Intre timp puteti lua feliile de dovlecel si sa le tamponati (uscati) cu un servetel.
- Pe o tigaie tip gratar prajiti usor feliile. Se cam vede cand sunt gata: au cicatrici de la gratar.
- Se toaca ceapa pestisori. Aprops, pestisorii se toaca vreodata ceapa?...
- Zdup cu ceapa la calit in ulei alimentar. Am precizat "alimentar" ca sa nu fiu acuzat ulterior daca nu iese mancarea!
- Adaugati carnea in tigaie unde se va rumeni (albi) impreuna cu ceapa devenita translucida.
- Puneti sare, piper, ce-mai-vreti mirodenii.
- Daca ati uitat morcovii, nu-i nimic, nu-i mai puneti. Trebuia sa ii fi dat pe razatoare (maruntitor) pana acum. Daca n-ati uitat, adaugati-i acum.
- Optional fleostiti niste pasta de tomate (iese si fara) si continuati sa amestecati in tigaie.
- Amestecati, amestecati, amestecati. Ideal e sa fie mai uscat amestecul. Se poate adauga si putin pesmet pentru asta.
- Dupa un timp luati de pe foc carnea pregatita astfel. Cat timp?... Chiar. N-am cronometrat. La bunul simt.
- Bine ca n-ati uitat sa dati vasul cu unt si pesmet, pentru ca acum e cazul sa-l folositi!
- Dar nu inainte de a taia rosiile felii .
- Luati cate felii de dovlecel e necesar, din cei prajiti mai devreme si puneti un rand cat sa acopere bine fundul vasului. Preferabil sa nu ramana loc intre.
- Acum puneti un rand de felii de rosii
- E momentul sa pueti un strat de carne! Chiar ca e momentul!
- Inca un rand de dovlecei, un rand de rosii, carne si tot asa, in functie de vas. Poate fi in mai multe straturi.
- Puteti termina cu un rand de rosii, ca in imagine, peste care arata foarte elegant cascavalul ras.
- Luati capodopera semi-preparata si varati-o in cuptor 30 minute.
- Asteptati 30 minute.
- Mai asteptati ceva timp sa se raceasta.
Gata. Asta e tot. Si uite asa au trecut cateva ore... Dar merita

Last edited by zeno.marin : 14 Aug 2011 at 20:15.
zeno.marin is offline   Reply With Quote sendpm.gif