View Single Post
Old 18 Jul 2011, 10:55   #3750
mvpsebi
Guru

mvpsebi

The Holy Mountain (1973)

The ultimate antichrist movie

Cand credeam si eu ca le'am vazut pe toate, am mai dat de'o ciudatenie de film. Pe cat de aparent absurd greu vizionabil este, pe atat si de interesant-bizar. Practic la inceput singura forma de comunicare intre spectator si "actiunea" prezentata sta in simbolistica pura, fiecare scena avand semnficatia ei. Asadar rabdare, esti bombardat cu imagini suprarealiste din diverse religii, iar una in particular, cu un grasan impersonificat in Fecioara Maria, avand crucifixe la taraba si o pancarta deasupra pe care scrie "Hristosi de vanzare" e clar un semn de "atingere divina" prin umor si brilianta. Regizorul pune la zid religiile - credinta lui Iisus si alte "zeitati" manipulatoare, corupte in societate, responsabile de razboaie, marketing excesiv sau alte efecte daunatoare. Mai departe apare si un alchimist, in persoana lui Jodorowsky insusi, ce ne trimite intr'o calatorie existential-ideologica spre "the holy mountain", care implica o evolutie spirituala, renuntare la cele trupesti, materiale. Insa in final pare'se ca totul e un bluf, deoarece concluzia e seaca, "cu picioarele pe pamant". The holy mountain e un film profund, de cult, ce'ti poate lasa un regret enorm ca ti'ai pierdut 2 ore din viata absolut degeaba sau iti poate schimba literalmente gandirea asupra proprie'ti existente.

8/10
mvpsebi is offline   Reply With Quote sendpm.gif