Ma gandeam ca ar fi foarte interesant daca am realiza si pe Cinemagia un turneu asemanator celui de pe mubi (
http://mubi.com/topics/the-directors...comers-welcome). Ar ajuta la popularizarea unor filme mai putin cunoscute, a unor regizori, ar putea contine niste discutii interesante pe baza lor.
Momentan as vrea sa discutam, sa incercam sa stabilim niste reguli si sa vedem cam cate persoane ar fi interesate. Ar fi o idee daca am putea realiza si un mic concurs de predictii intre useri, fiecare participant platind o anumita suma de bani, desigur, nu cine stie ce, urmand ca primele locuri sa imparta intre ele banii adunati. Asta ca sa fie un factor motivant in plus, dar daca considerati ca ar distruge distractia am putea renunta la asa ceva.
In primul rand turneul s-ar adresa persoanelor care apreciaza filme ale unor regizori precum Tarkovsky, Bergman, Godard, Bresson si contemporani de tipul Haneke, Tarr, Trier etc. Acesta ar fi grupul mai popular. Deci turneul clar nu e pentru persoane care nici macar n-au auzit de oamenii astia. De aici practic putem alege orice regizor care realizeaza filme bune, cu atat mai bine cu cat e mai putin popular.
Initial ma gandeam sa participe doar filmele care participa inca din prima runda, dar nu ar mai exista o adevarata noutate intre runde si ar putea deveni plictisitor. Asa ca un tip al meciurilor cum sunt cele de pe mubi pare mai inspirat. Asta inseamna ca la inceput se alege un numar de regizori (as vota pentru 32 in primul turneu), iar in fiecare runda vor fi meciuri de 1 vs 1 eliminatorii, cu cate un film diferit de fiecare data. Pentru inceput ar putea fi runda 1 - 32 filme, r2 - 16, r3 - 8, r4 - 4, r5 - 2 (+2 finala mica). Asta ar insemna cate 5 filme de fiecare regizor, deci presupune alegerea unor regizori cu minim 5 filme realizate.
Inainte de a trece mai departe ar trebui spus ceva si despre votare. Oricine ar putea vota, fie ca participa cu predictii sau nu, dar e obligatoriu ca cel care voteaza sa fi vazut ambele filme dintr-un meci si sa sustina cu o minima argumentare votul (eu sper sa nu fie chiar minima). Voturile cred ca pot fi pur si simplu pentru filmul considerat mai bun. Nu poate fi vorba de criterii fixe asa ca fiecare va argumenta in felul lui de ce crede ca unul e mai bun decat altul. Perioada de votare ar trebui sa fie de aproximativ o saptamana, astfel incat persoanele sa poata viziona filmele participante in runda respectiva (daca nu le-a vazut deja). De asta as propune sa fie maxim 4 filme participante in fiecare saptamana, ceea ce inseamna 2 meciuri. Daca mergem pe numerele astea in total ar fi 16/2 + 8/2 + 4/2 = 14 saptamani pentru primele 3 runde, la care se adauga 2 sapt pentru ultimele 2, deci un total de 16 sapt. La acestea se mai adauga si perioada de alegere a regizorilor participanti si a filmelor acestora, perioada de previzionare si cea de trimitere a predictiilor.
Pentru alegerea regizorilor ma gandeam la nominalizari din partea userilor si sustinerea acestor nominalizari si de catre ceilalti, pentru a departaja cumva pe baza voturilor totale de participare daca e cazul de egalitate. Partea mai grea ar fi alegerea celor 5 filme participante din partea fiecaruia. Daca vrem sa facem predictii ar trebui sa fie mai degraba prestabilite (sa nu fim ca la loto). Eventual prin tragere la sorti a ordinii lor se poate stabili care participa in r1, care ar participa in r2 daca regizorul castiga in r1 etc. Pe mubi fiecare utilizator isi alege cate un regizor si alege in fiecare runda ce film sa participe, dar chestia asta nu se impaca cu predictiile. Cele 5 filme pot fi alese tot prin vot, la fel ca si in cazul regizorilor. Poate chiar am putea sari peste filmele mai populare daca e sa participe un Bergman de exemplu. Adica sa nu participe cu Fragii salbatici, A saptea pecete sau Persona. Asta ca sa fie mai interesant.
La punctaje n-ar fi cine stie ce filosofie, un punct de fiecare pronostic nimerit in r1, 2 pcte in r2 etc. Ca sa nu fie in final egalitate se mai pot gasi metode de departajare.
Sper ca am acoperit mai tot, deja am scris destul, doar sa vad si ceva interes. Desigur, astept feedback daca sunteti interesati.
Poate participa oricine vrea, nu trebuie sa fie un user vechi. La chestia cu suma de bani putem renunta, chiar si la predictii, desi ultimele le putem pastra pentru distractie. Cred ca ar fi interesant, daca ar iesi bine prima data ar putea deveni si o mica traditie a forumului. Mi se pare mult mai interesant decat sa facem o lista la fiecare sfarsit de an de exemplu.
Originally Posted by Liviu-:
Intrebari la care as vrea ca lumea interesata sa raspunda:
Vreti concursul de predictii? Vreti sa fie si cu o mica suma de intrare? (trebuie sa stiu ca sa vad cum as putea realiza lucrul asta, de altfel astept si idei)
Vreti ca tabloul sa fie stabilit integral de dinainte? Asta inseamna ca ordinea celor 5 filme sa fie stabilita de inainte prin tragere la sorti. Adica daca regizorul X e sa ajunga in finala stii ca o sa participe cu un anumit film de dinainte sa inceapa turneul. Preferati sa se traga la sorti inainte de fiecare runda pentru care din cele 5 filme va participa in runda respectiva? Initial mergeam pe prima varianta, prestabilit, dar parca ar fi mai interesant cu tragere la sorti dupa fiecare runda.
Preferati ca rundele sa contina 8 filme/sapt (in total 9 saptamani) sau 4 filme/sapt (in total 16 saptamani)? Ma gandesc ca pana la urma 8 filme pe saptamana s-ar putea sa fie cam mult. Problema principala nu e ca n-ar fi destul timp de vizionat, ci mai degraba ca nu e destul timp si de discutat.
|
Originally Posted by Liviu-:
Procesul e urmatorul:
1. Are loc selectia regizorilor si a celor 5 filme participante pe baza voturilor userilor.
2. In functie de numarul de voturi se pot stabili niste capi de serie de exemplu si apoi se trage la sorti... sau se trage direct la sorti. Asta referitor de ce loc va ocupa fiecare in tabloul competitiei.
3. Voi prezenta tabloul complet aici. In acest moment va contine doar numele regizorilor si locul lor in tablou, dar nu si filmele cu care participa in prima runda. Va contine numele celor 5 filme participante.
4. Dupa prezentarea tabloului se lasa o saptamana pentru vizionari de dinaintea turneului. Scopul este de a se realiza o minima informare a participantilor cu regizorii si filmele lor.
5. Probabil voi realiza un fisier excel cu acest tablou. Fisierul il va putea lua oricine doreste sa participe la predictii. Fiecare imi va trimite fisierul completat cu numele fisierului modificat in numele userului. Fisierul completat va fi pastrat de fiecare user care il trimite si de mine pentru a nu exista dubii referitor la punctajul obtinut. Nimeni nu va avea acces la tablourile completate de ceilalti useri in afara de organizator, adica de mine. Acest proces va dura minim o saptamana, cel mai probabil mai mult pentru a permite participarea a cat mai multor persoane.
6. Dupa incheierea perioadei de trimitere a predictiilor se va trage la sorti ce filme vor participa in prima runda. Astfel vor incepe si (probabil) primele 2 meciuri (deci 4 filme). Procesul de vizionare, discutie si votare va tine cate o saptamana pentru fiecare 2 meciuri. Imediat ce se incheie acest proces se va relua pentru urmatoarele 2 meciuri etc.
|