"ordinary people"-1980.
acum am vazut ca filmul este mentionat chiar si in articolul de pe home page,dar intentia mea de a-l viziona era destul de veche.m-a incitat faptul ca Robert Redford,aflat la prima incercare regizorala, a fost foarte apreciat de critica si am vrut sa ma conving ca filmul n-a avut degeaba lipici la premii.intr-adevar,"ordinary people" este o introspectie interesanta in universul relatiilor conflictuale din interiorul unei familii americane obisnuite si fericite,care,aflata intr-un moment de criza in viata ei, generat de accidentul nautic in care unul dintre copii moare,se confrunta cu neputinta de a reveni la normal dupa tragicul eveniment.toti membrii familiei sunt afectati si isi manifesta diferit efectele traumei.copilul care a supravietuit accidentului traieste drama cumplitei autoinvinuiri,iar mama,care sufera de un egoism matern sever,isi respinge vadit fiul ramas in viata,pedepsindu-l tacit pentru faptul ca fiul mort,preferatul ei,n-a fost salvat de acesta.tatal,singurul care intelege motivele starii depresive a lui Conrad,fiul care a stat intr-un spital de psihiatrie 4 luni dupa incercarea de suicid,este cel care reuseste sa mentina cat de cat echilibrul familial,dar inutil,aproape.
doar medicul psihiatru care il trateaza pe Conrad si finalmente pe tatal sau,ii ajuta sa-si reevalueze adevaratele stari sufletesti si sentimente ce-i anima,obligandu-i sa dea jos masca "familiei fericite" pe care,de dragul aparentelor sociale,mama o afisa peste tot in cercul de prieteni,considerand-o mult mai importanta decat drama reala prin care treceau toti trei.
toata structura narativa a scenariului,care sufera la capitolul spectaculozitate,este sustinuta de patru personaje interesante,care au avut misiunea de a face din acest film,unul care sa ne indemne la meditatie,sa ne gandim cum am proceda noi,daca viata ne-ar confrunta cu asemenea incercare cumplita.
personalitatea puternica a lui Beth Jarrett a avut nevoie de o sustinere interpretativa pe masura si Mary Tyler More s-a achitat excelent de sarcina.Timothy Hutton,Donald Sutherland si Judd Hirsch sunt ceilalti trei care au fost oarecum "secunzii",lasand exact cat trebuie de la ei ca sa intelegem ce inseamna o mama egoista.
urez vizionare placuta acelora care se mai incumeta sa-l vada.pe mine m-a multumit.
500full[1].jpg