Originally Posted by White1:
Nu sunt suficiente decorurile si costumatiile pentru a reinvia o epoca.
|
pentru a reda pe ecran atmosfera unei epoci demult apusa,trebuie mult mai mult.asta e si parerea mea. decorurile si costumele sunt elementul esential,in cele mai multe cazuri,fiindca orice detaliu care e plasat nepotrivit,poate strica atmosfera.e o munca de cercetare minutioasa,fiindca nu este usor sa creezi diverse tinute vestimentare din antichitate sau evul mediu.si nu ma refer numai la cele de lupta.sunt si tinute civile,care trebuie create pentru anumite momente ale zilei sau festivitati.in cazul acesta,rolul creatorului de costume este vital pentru ca spectatorul sa aiba impresia ca atmosfera epocii a fost reprodusa fidel.
apoi, conteaza culoarea.imaginile alb-negru sau din contra,folosirea culorilor vii,trebuie folosite in concordanta cu natura evenmentului si bineinteles,moda vremurilor.sunt detalii pe care orice spectator,care nu e neaparat pasionat de istorie, le poate observa si poate fi nemultumit de ele.in cazul acesta,efectul artistic al filmului, va avea mult de suferit.
cred ca Hollywoodul a transformat filmul istoric intr-un produs comercial (ca toate filmele,dealtfel) ,dar cosmetizand evenimentele spoindu-le.grandoarea si fastul epocilor istorice pe care ei le-au reinviat,a fost una exagerata de multe ori.si nici nu cred ca i-a interesat prea mult pe americani adevarul istoric,fiindca oricum nu era vorba de istoria lor,ci a contat ceea atinge coarda sensibila a spectatorului de rand:un love story intercalat printre intrigi de curte,zanganit de sabii,platose si armuri.
poate ce le-a iesit bine americanilor a fost westernul. cow-boyul este eroul lor national.nici filmele despre razboiul de secesiune nu sunt deloc de neglijat ca realizare.
in rest, eu as ramane la ideea ca cele mai frumoase si adevarate filme istorice raman cele
europene;dramele englezesti care au avut ca sursa pe marele Will si filmele facute dupa romanele lui Dumas.