ecranizarile intotdeauna genereaza dispute mai mult sau mai putin aprinse intre cei care dupa vizionarea filmului prefera cartea,sau din contra,cred ca filmul a "imbogatit-o" sau i-a sporit popularitatea.
eu n-am citit romanul in cauza,ca sa pot face diferenta.in schimb,filmul m-a surprins in mod placut,ca si pe tine,desi lentoarea cu care s-a desfasurat prima parte,ma cam plictisise.salvarea a venit din partea muzicii si a imaginii.
ideea de baza,da.asta ar fi,cea pe care ai expus-o si tu,adica o radiografie a cuplului modern.
ciudat,dar intotdeauna,la astfel de filme ne atrage povestea ca un miraj.oare de ce suntem curiosi s-o auzim?si de ce oare stam cuminti in fata ecranelor si urmarim firul epic aproape fara ne clintim?
ma gandesc ca ne plac melodramele,mai mult decat orice.sau poate,ne regasim in poveste..
cele doua cupluri sunt total diferite.nu stiu daca in carte sunt la fel,dar Polanski a reusit foarte bine sa ne induca asta,mai ales ca cei patru actori au fost alesi cum nu se poate mai inspirat.
si locatia la fel.
in timp ce Fiona si Nigel sunt rezervati,lasand sa se vada uzura relatiei pasionale care probabil fusese la inceputul casniciei lor,ceilalti doi acapareaza semnificativ ecranul cu gesturi cat se poate de explicite privind atractia fizica ce i-a unit.
cred ca filmul lui Polanski,ne da in paralel doua lectii; una despre ce inseamna obsesie si dependenta emotionala fata de partener si alta despre rutina si plictisul care intervine in relatia de cuplu.ambele sunt la extreme si duc inevitabil la un deznodamant urat,uneori atat de urat,ca in scena finala.pe mine lucrul acesta m-a pus pe ganduri putin si ma face sa ma intreb care dintre cele doua lectii este mai utila.cred ca nici placerile sexuale experimentate din plin,fara o compatibilitate a caracterelor,dar nici raceala si lipsa lor,pe fondul unei aparente "bune intelegeri" nu reprezinta cel mai bun compromis.undeva,candva,totul se va rupe,exact asa cum s-a rupt vraja atractiei fizice dintre Mimi si Oscar si exact asa cum aparitia tentatiei a rupt imediat echilibrul fragil al relatiei dintre Nigel si Fiona.
in rest,da,mi-a placut si mie marea vazuta prin hubloul acela in scena de inceput si mai ales muzica lui Vangelis,care ne face parca sa traim povestea de dragoste,mai ales ca ne aflam chiar la Paris,locul cel mai potrivit dintre toate.
Last edited by rvn : 09 Jun 2011 at 08:11.
|