Originally Posted by Cinemania:
Originally Posted by White1:
De acord, si pentru asta il si apreciez. Pe de alta parte parca se chinuie putin cam prea mult sa socheze.
|
Hm, interesant. Prin se chinuie te referi la o oarecare gratuitate a continutului propus de Pasolini?
|
cred ca PPP a avut grija sa nu-i scape nimic din intreaga gama a ritualurilor sadice.
daca tot s-a incumetat sa ne invite in aceasta lume depravata,bolnava si terifiant de dezumanizata,barem a facut-o cu tot tacamul.
pe mine m-a impresionat filmul in prima parte,cum a inceput totul.scena aceea cand toti cei 8 erau la balconul palatului,iar viitoarele lor victime aliniate in curte,m-a dus cu gandul la antichitate,cand spectacolul oferit in arena de luptele gladiatorilor cu leii,excitau masele de privitori,de la cersetori pana la regi si regine.si acelea erau ritualuri sadice si cred ca instinctele animalice cu care noi suntem dotati de la natura le asociem uneori cu metode sofisticate de teroare pentru a fi cei mai temuti pradatori,ucigasi..
inca o data repet ce-a zis cineastul:
"Ceea ce caracterizeaza cel mai bine puterea,indiferent de natura ei,este capacitatea sa naturala de a transforma oamenii in lucruri,in obiecte depersonalizate."
asta cred si eu ca este mesajul filmului,esenta lui...