nu pot sa cred ca mi-ai pus o asemenea intrebare. ok... o sa incerc sa iti raspund.
de ce ai nevoie pentru un film?
de materiale, de oameni, de efecte, de "ustensile" (daca te respecti si vrei un film bun).
daca locatiile in care filmezi, daca oamenii pe care ii platesti, daca efectele pe care le folosesti sunt "la mana a doua", e clar, bugetul e mic pentru ca nu sunt scumpe, insa lucrul asta scade si din calitate.
in schimb, daca platesti cei mai buni actori, cei mai buni tehnicieni, cameramani si ai si lucruri de calitate (efecte, camere, platou, microfoane, cablute, surubernite, costume etc), e clar, sunt mai scumpe, bugetul e mai mare iar calitatea e mult mai ridicata.
insa aici, nu mai e vorba de calitate... multe filme au fost ridicate in slavi tocmai din cauza calitatii filmarii... (Avatar), insa ideea... nu a fost deloc originala. tot asa, multe filme au avut un scenariu bun, calitate nexam insa transpunere foarte buna. si acum, te intreb eu: ce preferi? un film cu o calitate inferioara dar care transmite ceva? sau un film cu calitate superioara care dupa ce iesi din sala de cinema, tot ce iti ramane in minte sunt efectele...?
tot asa, multe filme romanesti au un buget foarte mare. de ce? da, stiu... multi bani nici nu mai ajung pe platouri... insa cei care ajung sunt dusi acolo ca sa compenseze ideea mediocra printr-o calitate a filmului care se spera a fi mai apoi apreciata. e un fel de fraiereala: hai sa ii bagam omului efecte pe gat pana nu mai poate duce. hai sa ii bagam cadre complexe si replici pompoase, poate asa, nu o sa isi deie seama cat suntem de banali.
dar pana la urma se ridica problema:
"ori vorbim despre Manusi... ori nu mai vorbim?"