Thread: Filmul istoric
View Single Post
Old 27 May 2011, 21:30   #1
rvn
Scorpia cinefiscalitatii

rvn

Filmul istoric

Deschid discutiile despre filmul istoric in acest nou topic,nestiind daca ati mai initiat vreunul asemanator pana acum,desi cu siguranta tema fiind atat de vasta,despre productiile de acest gen s-a mai vorbit direct sau indirect si-n alte threaduri.
Mi-a venit ideea pe loc,in timp ce rasfoiam un almanah Cinema vechi de cand lumea,atragandu-mi in mod deosebit atentia,parerile mai multor cineasti valorosi din istoria cinemaului,despre filmul istoric,prin prisma experientei lor proprii in realizarea unor productii de gen.
Il voi cita aici doar pe unul dintre ei,binecunoscutul Roberto Rosselini.Iata ce spunea:

"Fac filme istorice pentru ca eu cred ca lumea este mereu aceeasi,pentru ca ea este condusa de oameni,care,indiferent de epoca,raman oameni.E foarte usor sa gasesti legaturi intre lucruri ce se intampla azi si cele ce s-au intamplat in istorie,dar nu am nici un interes sa descopar aceste legaturi,ele vor transpare prin realitatea prezenta"

Traim vremuri in care nu mai stim ce este istorie adevarata sau falsa.Deasemeni,valorile sociale si istorice ale unui popor, mai ales ale poporului nostru,au fost atat de mult marginalizate si chiar uitate definitiv(unele),incat istoria parca nu mai are maretia si importanta ei de altadata.Poate si acesta este un motiv pentru care filmul istoric si-a pierdut din farmec si stralucire si chiar si interesul spectatorului pentru vizionarea lui este dupa mine,in continua scadere.Oare nu ne mai intereseaza istoria deloc?Nu stiu...poate aveti voi o alta parere...
Deci,haideti sa incercam sa discutam despre filmul istoric,largind universul lui la maximum posibil si sa-l definim ca "orice pelicula care se ocupa de imagini ale trecutului" ,care sa faca radiografia unor epoci,evenimente importante sociale,economice,politice si de orice natura vreti voi,dar care sa fi ramas intiparite in constiinta oamenilor ca evenimente istorice...
Asadar,va las pe voi sa continuati! Cinematografia mondiala e plina de exemple care merita sa fie aduse la lumina, acum si aici!

Last edited by rvn : 27 May 2011 at 22:05.
rvn is offline   Reply With Quote sendpm.gif