Tocmai am vazut Brazil si cred ca trebuie sa il mai vad o data. Cel putin o data. Din pacate inca nu am citit 1984(doar cealalta scriere despre totalitarism al lui Orwell, Ferma Animalelor) asa ca nu le pot compara. Din cate stiu acolo apare prima data ideea de Big Brother (care este prezenta si in acest film, dar ceva mai limitat). Oricum, lumea (ca sa nu ii zic iadul) imaginata de Gillian te apasa si te umple de angoasa, poate pentru ca vei descoperi cu tristete in ea elemente ale lumii in care traiesti. De remarcat ca filmul nu are nici un antagonist. Poate doar Samuraiul monstruos din visele lui Sam, incarnare a sistemului birocratic/opresiv in care traieste(si din care face parte) acesta. Poate si de aceea in momentul in care Samuraiul este invins, Sam descopera sub masca acestuia fata sa (am gasit pe imdb o explicatie interesanta pentru alegerea acestei figuri-Samurai- Sam, you, are I). In rest toate personajele par pasnice, facand rau (in viziunea lor indreptand greselile) doar pentru ca "urmeaza procedurile". Am vazut ca deja s-a zis aici, dar tin sa remarc si eu ca sfarsitul e de-a dreptul coplesitor(cat de departe pare Brazilia atunci cand auzim pentru ultima data "Aquarela Do Brazil").
|